10 goede redenen om de opening van het GUM niet te missen

(10-03-2020) Gent kent al een tiental musea, en vanaf zaterdag 21 maart komt daar een extra parel bij met de opening van het GUM, het Gents Universiteitsmuseum.

Na jaren van planning en voorbereiding is de eindmeet in zicht: het GUM (Gents Universiteitsmuseum) opent de deuren midden in de Gentse Plantentuin, om de hoek van S.M.A.K. en MSK Gent. Verwacht geen klassiek wetenschapsmuseum maar een forum voor wetenschap, twijfel en kunst. Michaël Mariën, coördinator communicatie voor het GUM, geeft ons 10 goede redenen om het openingsweekend op 21 en 22 maart niet te missen.

Opening GUM1 Memorabele opening

De Gentse musea staan bekend om hun memorabele openingen. Michaël: “Wie de opening van het STAM of het S.M.A.K. heeft meegemaakt, zal dat beamen. Wat je van het GUM mag verwachten? Opnieuw veel goed volk, verrassende activiteiten en een optimale sfeer. Het wordt een onvergetelijk evenement. Laat die FOMO maar komen!”

GUM 2 Dé ster van het weekend? Het museum zelf!

Geen klassiek wetenschapsmuseum dus, het GUM. Eerder een specialleke. Michaël: “Je duikt in het hoofd van de wetenschapper. Op het openingsweekend mag je dat hoofd zelfs letterlijk nemen … In het GUM gaat het meer over het proces van de wetenschap dan over het eindresultaat. We vragen ons af voor welke uitdagingen de wetenschapper staat, hoe zij/hij te werk gaat, en welke ruimte er is voor verbeelding, twijfel en falen.” Het GUM verzamelt bijzondere objecten en verhalen uit een waaier van disciplines: van biologie tot archeologie, van psychologie tot geneeskunde.

Helder in de kelder 3 De catacomben in

Ook kinderen zijn van harte welkom tijdens het openingsweekend. “Zij krijgen de unieke kans om de kelders van het GUM in te duiken, op ontdekking tussen de collectie Diergeneeskunde. Denk aan bokalen met dieren op sterk water, skeletten en opgezette dieren. Spannend! Let wel: ouders zijn niet toegelaten.

Workshop syfilis4 Workshop syfilis

Pik je al graag eens een workshop mee? Dan is de art & science workshop ‘Wax Extravaganza’ van de Britse kunstenares Eleanor Crook wel een heel bijzondere. Stap voor stap leer je - no joke! - syfilis boetseren op een wassen gezicht. Je start met een gebeeldhouwd gezicht in was en boetseert er de ziektesymptomen op, die je afwerkt met olieverf. Je vertrekt van echte medische beelden. Is deze workshop kunst of wetenschap, of allebei? De workshop is volzet. Maar je kan vanuit het museum binnenkijken terwijl geboetseerd wordt. Hier kan je je op de wachtlijst zetten. Of neem deel aan één van de vele andere activiteiten.

‘Van Eyck in de diepte. Frictie en harmonie door het oog van architecten en kunstenaars’5 OMG, Van Eyck is hier ook!

Met de opening van het GUM opent tegelijk ook de eerste pop-upexpo ‘Van Eyck in de diepte. Frictie en harmonie door het oog van architecten en kunstenaars’. Een duik in de wetenschap achter de kunst van Jan van Eyck. “Van Eyck staat helaas niet alleen bekend als briljant schilder, maar ook als ‘de schilder die de wetten van het perspectief niet kende’. Maar is dat ook echt zo? Waarom voelt zijn werk dan zo harmonieus aan? Met deze onderzoeksvragen gaat architect Patrick Seurinck aan de slag, samen met studenten uit de architectuuropleiding van de UGent en enkele hedendaagse kunstenaars".

Twijfelsessies 6 Twijfelsessies

“Wetenschappers zijn ook maar mensen, en dus kunnen, mogen en moeten ook zij soms twijfelen. In het SALON van het GUM kan je tijdens het openingsweekend allerlei vragen stellen aan wetenschappers: ‘Twijfel je soms? Heb je al eens een fout gemaakt in je werk? Ben je gelovig en heeft dat invloed op je werk? Naar wie kijk je het meest op? Met wie zou je graag samenwerken in de toekomst?’ Dat levert ongetwijfeld interessante gespreksstof op.”

Must SEES7 MuST SEES

Studenten van het Museum Student Team of het MuST, stellen hun favoriete object voor. Hop van MuST SEE naar MuST SEE en ontdek zo boeiende verhalen achter de objecten. Verteld door de studenten zelf.

Studio Cité8 Artistieke installaties

Twee opvallende installaties geven de opening extra elan. “Choreograaf Benjamin Vandewalle daagt met ‘Studio Cité’ onze perceptie op de werkelijkheid uit. Hij stuurt en verdraait onze blik op de wereld. Betreed een rijdende spiegelkar, vorm met anderen een dansende cirkel, of kijk hoe mensen hun weg zoeken met periscopische maskers op. Hij daagt je uit je over te geven aan nieuwe gezichtspunten. Daarnaast is ook de geluidsinstallatie in de FORUM-zaal, ‘Room D’ van Roel Heremans een bezoek waard. De stem in Room D voert je mee in de kamers van je verbeelding. Het gaat over kijken en bekeken worden, en binnendringen in het hoofd van iemand anders.”

Plantentuin 9 De Gentse Plantentuin: groene parel in de stad

Het GUM bevindt zich middenin de Gentse Plantentuin. “Hoewel de Plantentuin al lang bestaat, is ze weinig bekend. Een bezoek aan het GUM is dus dé manier om deze groene wetenschapsparel middenin de stad te ontdekken. Wandel zeker eens tot achteraan in de serres. Misschien hoor je wel één van onze vrolijke kikkers".

Foodmarket 10 Lekkere en lokale drankjes en hapjes

Geen feest zonder eten en drinken! Enkele Gentse producenten bieden hun producten aan in het mooie Palmarium van de Plantentuin, zoals Madam Bakster, RØk en Yugen kombucha.”

Openingsweekend GUMOpeningsweekend GUM

Ga gratis op ontdekking in het nieuwe en bijzondere museum. Neem deel aan één van de vele workshops met een hoek af voor jong en oud. Laat je verrassen door de artistieke performances. En praat gezellig na op de Gentse foodmarket in het Palmarium van de Plantentuin.

Wanneer? Het openingsweekend van het GUM (Gents Universiteitsmuseum) vindt plaats in het GUM middenin de Gentse Plantentuin op zaterdag 21 en zondag 22 maart, telkens van 10 tot 18 uur.
Waar? Adres: Ledeganckstraat 35, 9000 Gent.