15 UGent-disciplines in top 100 van wereldwijde ranking

QS ranking UGent (vergrote weergave)

QS ranking UGent

(01-03-2019) In de QS World University Rankings by Subject bezet de UGent voor drie disciplines een plaats in de top 50. Naast Diergeneeskunde (13), Land- en Bosbouw (21) en Sportwetenschappen (42) staan nog twaalf disciplines in de top 100.

Anders dan de algemene QS World University Ranking geeft de Ranking by Subject de positie weer voor welbepaalde disciplines. Deze achtste editie van de Rankings by Subject rangschikt wereldwijd 1.222 universiteiten.

In 38 van de 48 disciplines die in de Ranking by Subject van 2019 voorkomen, neemt de UGent een solide plaats in tussen de beste onderzoeksinstellingen.

Diergeneeskunde op dertien, vijftien disciplines in top 100

Diergeneeskunde gaat dit jaar nog een paar plaatsen vooruit en komt op plaats 13 terecht. Ook Land- en Bosbouw wint een aantal plaatsen in de ranking en komt op plaats 21 terecht. De discipline Sportwetenschappen verliest een aantal plaatsen maar blijft zijn positie in de top 50 behouden.

In vergelijking met voorgaande jaargangen wisten een aantal vaste waarden hun plaats in de top 100 (niet-gespecifieerde positie van 51 tot en met 100) te bestendigen: Archeologie, Psychologie, Rechten, Geografie, Geschiedenis, Biologische Wetenschappen, Milieuwetenschappen, Farmacie en Verpleegkunde en Onderwijskunde. Daarnaast weet de UGent ook voor twee nieuwe disciplines, Ontwikkelingsstudies en Chemische Engineering, een positie in de top 100 te bemachtigen.

Methodologie

De methodologie van deze ranking combineert een analyse van de QS Global Employer and Academic Surveys en bibliometrische data van Elsevier's Scopus database. Scopus heeft een zeer uitgebreide database bestaande uit meer dan 22 miljoen publicaties en 200 miljoen citaties, breed vertegenwoordigd over verschillende vakgebieden.

Uiteraard meten rankings slechts enkele facetten van de prestaties van een universiteit en is er in elke ranking discussie over de gehanteerde methodologie en representativiteit. Zo krijgt de QS vaak kritiek omwille van het gebruik van reputatiesurveys waarbij er weinig transparantie bestaat over de gebruikte methodologie en de verwerking van de surveyresultaten.

Website QS World University Rankings

Annik Leyman