UGent viert 200ste verjaardag met bruisend stadsfestival: Iedereen UGent!

(28-06-2017) Uitgebreid programma vandaag bekendgemaakt.

Op zondag 8 oktober 2017 viert de UGent haar 200ste verjaardag met een bruisend stadsfestival. Iedereen wordt UGent, tijdens dag vol beleving en ontdekking, voor jong en oud.

Visual 'Iedereen UGent!'

UGent neemt de stad volledig in, van het Pand tot aan de Ledeganck...

• Kinderworkshops, interactieve demonstraties, experimenten, wetenschapsshows, korte lezingen, rondleidingen, een boekenmarkt en nog veel meer.
  • De boekvoorstelling van ‘Uit de ivoren toren. 200 jaar Universiteit Gent’
  • Een live radio-uitzending vanuit de Boekentoren.
  • Het publiek maakt in de binnenstad op een unieke manier kennis met de hoogtepunten uit de geschiedenis van de UGent.
  • Een bezoek aan het UGent-patrimonium: de Aula, de Blandijn, de Emile Braunschool, de Volkssterrenwacht, ...

…en feest!

Langs het parcours spelen artistieke studenten, personeelsleden en alumni van de UGent muziek en geven ze performances.

Op verschillende plaatsen kan je terecht voor een drankje en een hapje, onder meer aan foodtrucks van UGent-student-ondernemers.

De dag wordt afgesloten met een uniek verjaardagsoptreden met o.a. Pascale Platel, Jan Matthys, enkele bekende Gentse artiesten en het stichtingsbal.

Voor elk wat wils

• Kinderen kunnen hun eerste universitaire ervaring opdoen in een van de kinderworkshops en samen hun ouders de experimenten- en ontdekkingsmarktjes verkennen.
  • Speciaal voor de alumni, worden een aantal professoren opnieuw naar de auditoria gehaald, zodat zij nog één keer les kunnen krijgen van hun ‘oude’ prof.
  • De zeer leergierigen kunnen terecht in de lessen voor beginners in het Ufo, waar tien professoren je een laagdrempelige introductie geven in de wereld van evenveel onderwerpen.
  • Voor een artistieke  ervaring kan iedereen terecht in het Wetenschapspaleis in ‘de Ledeganck’, waar onder de noemer Wetenschap als kunst, knappe plaatjes, filmpjes en zelfs 3D-modellen en VR-simulaties van wetenschappelijk onderzoek te bewonderen zijn. Of in de faculteitsbibliotheek Letteren en Wijsbegeerte, waar boeken en verhalen de rode draad vormen.
  • Wie zijn portie wetenschap graag met wat extra show en flair geserveerd heeft vindt dat bij de UGent Talks in de Vooruit, naar het voorbeeld van de beroemde TED Talks, of bij de Science Slam in het Film Plateau, waar jonge onderzoekers in drie flitsende minuten de essentie van hun onderzoek uit de doeken doen. Of tijdens een opvoering van de UGent-chemieshow.
  • In campus Tweekerken bundelen verschillende faculteiten de krachten onder het thema ‘de (eigen)wijze consument’.

Iedereenugent.be
#ugent200