Maart 1969: 50 jaar activisme op de Blandijn zorgt voor 50 jaar studentenparticipatie

(08-03-2019) Studentenprotesten in maart '69 vormden de start van studentenparticipatie aan de UGent. Die 50e verjaardag gaat niet onopgemerkt voorbij, met een debat in de Blandijn (20/3) en tentoonstelling '50 jaar studentenparticipatie' in het Ufo (18-22/3).

Studentenprotesten maart 1969?

Na een rectoraal verbod op het vertonen van illustraties tijdens een lezing over pornografie komt in maart 1969 het ongenoegen van de Gentse studenten, dat onder invloed van het studentenprotest in Leuven al sluimerde, tot een hoogtepunt. De misnoegde studenten trekken naar het rectoraat en bezetten de Blandijn dat uitgeroepen wordt tot het Studentoraat. Dit protest is het eerste van een lang generatieconflict dat zijn sporen zal nalaten aan de UGent: zo zullen de studenten vanaf 1971 inspraak krijgen in verschillende raden en commissies. (Fien Danniau “1969 Studentenprotest.”, UGentMemorie)

Het uitgebreide relaas van de studentenprotesten lees je op de website van UGentMemorie.

'Het Klimaat van de Tijd. De Tijd van het Klimaat - Filosofie en activisme op de Blandijn sinds 1969' - Blandijn, 20 maart

Ter nagedachtenis van Etienne Vermeersch en ter herdenking van de studentenprotesten van maart 1969 kan je op 20 maart in Auditorium E van Blandijnberg 2 terecht voor ‘Het Klimaat van de Tijd. De Tijd van het Klimaat.’ Dit is een organisatie van de vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen, de faculteit Letteren en Wijsbegeerte en Kring Moraal en Filosofie.

Programma

De avond start om 17 uur met een inleidend gedeelte over activisme aan de Blandijn. Aan het woord onder andere:

  • professor Gertrudis Van de Vijver (voorzitter vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen)
  • professor Gita Deneckere (decaan faculteit Letteren en Wijsbegeerte)
  • professor Freddy Mortier (provicerector UGent en eredecaan faculteit Letteren en Wijsbegeerte)

Na een korte pauze volgt vanaf 19 uur het panelgesprek 'De ogen van de panda - toen en nu’. Moderator is Marc Reynebeau en rond de tafel bevinden zich Emma De Backer (Milieuwerkgroep van JNM), Fons Dewulf (postdoc wijsbegeerte UGent), Dirk Holemans (coördinator Oikos), Ole Mahieu (woordvoerder Critical Mass Gent), Karen Naessens (Rise for climate Belgium: citizen mobilization to save humanity), Jeroen Robbe (Labo vzw) en Joeri Thijs (woordvoerder Greenpeace Belgium).

'50 jaar studentenparticipatie' - Foyer Ufo, tentoonstelling 18 tot 22 maart; evenement 21 maart

De studentenprotesten vormden in 1969 de aanleiding voor sterkere en vooral échte studentenparticipatie aan de toenmalige Rijksuniversiteit Gent. Het participatiemodel werd doorheen de decennia alleen maar versterkt - ook op interuniversitair en Vlaams niveau - en zorgt voor een heel nauwe band tussen de student en de UGent.

Niet enkel de participatie van de studenten in de beleidsraden en commissies van de instelling geven vorm aan het studentenleven; ook het verenigingsleven is sinds maart ‘69 uitgegroeid tot meer dan 120 verenigingen en is toonaangevend voor de periode die studenten spenderen aan de UGent. Iedere student vindt zo wel ergens zijn thuis.

De Gentse Studentenraad blikt samen met de studentenkonventen met plezier terug op die 50 jaar studentenparticipatie met een tentoonstelling, en een evenementenavond in samenwerking met het FaculteitenKonvent Gent op donderdagavond 21 maart. De tentoonstelling is van 18 tot 22 maart dagelijks doorheen de dag te bezoeken.