Studieaanbod in Ghent University Global Campus op weg naar accreditatie

(19-05-2020) Een positief rapport van de Vlaamse Universiteiten- en Hogescholenraad zet de opleidingen aan de Ghent University Global Campus (Zuid-Korea) op weg naar accreditatie.

Global Campus

De GUGC opende op uitnodiging van de Zuid-Koreaanse overheid zijn deuren in Incheon in 2014 en is sindsdien een trots lid van de Incheon Global Campus.

De campus heeft biowetenschappen als focus en biedt in dat kader drie opleidingen aan:

• Bachelor of Science in Environmental Technology
  • Bachelor of Science in Food Technology
  • Bachelor of Science in Molecular Biotechnology

Het studentenaantal groeit gestaag; in 2020 kunnen omstreeks 500 studenten de GUGC hun alma mater noemen. Lees hier enkele van hun getuigenissen.

Accreditatie

Bij haar oprichting kreeg de GUGC van de NVAO een voorlopige accreditatie om haar onderwijsactiviteiten te kunnen uitbouwen. In de herfst van 2019 werden de opleidingen gescreend en beoordeeld door een panel experts aangesteld door de VLUHR (Vlaamse Universiteiten en Hogescholenraad), in functie van een mogelijke permanente accreditatie.

Deze procedure is nodig om te bepalen of een opleiding voldoet aan de door de Vlaamse Overheid bepaalde kwaliteitsnormen en beantwoordt aan alle wettelijke regelgeving. De formele accreditatie, die nog moet volgen, wordt toegekend door de NVAO. Een accreditatie geeft een instituut de bevoegdheid om de graad van bachelor en master toe te kennen aan haar studenten.

Het panel bestond uit een aantal onpartijdige experts:

Voorzitter van het beoordelingspanel

• Prof. Tiny van Boekel, Emeritus Professor Food Science, Wageningen University, the Netherlands

Panelleden

• Prof. Eva Top, Professor Biowetenschappen, University of Idaho, USA
  • Prof. Patrick Van Dijck, professor Moleculaire Biotechnologie van Planten en Micro-organismen, KU Leuven, Belgium
  • Dr. Lee Min Seob, CEO of Eone diagnomics Genome Center, South Korea
  • Charlotte Adams, student Master in Biochemistry and Biotechnology, University of Antwerp, Belgium

Projectleider en secretaris van het beoordelingspanel

• Patrick Van den Bosch, Beleidsadviseur Kwaliteitszorg en Kwaliteitscultuur, VLUHR

De opdracht van dit panel was het beoordelen van de opleidingen aan het GUGC aan de hand van drie maatstaven:

• Het beoogde studieniveau
  • De leeromgeving
  • Het feitelijk behaalde studieniveau

Beoordeling

Na een uitgebreide studie en beoordelingsprocedure die ook een bezoek aan de campus inhield om de faciliteiten te bekijken en te spreken met lesgevers en studenten, heeft de VLUHR alle bachelors die gegeven worden aan de GUGC over de hele lijn een positieve beoordeling gegeven.

“In 2014 zijn we in het diepe gesprongen en ik heb zeer veel respect voor de collega's die toen de stap hebben durven zetten. Nu, na zes jaar wil ik dat zeker nog eens herhalen: veel respect en dankbaarheid voor de pioniers die dit programma niet alleen opgestart hebben, maar ook op een zeer kwaliteitsvolle manier aan het uitbouwen zijn. We hebben er alle vertrouwen in dat onze studenten daar goed opgeleid worden en na hun afstuderen mee zullen werken aan belangrijke innovaties in de moleculaire biotechnologie, de voedseltechnologie en de milieutechnologie.”

- Mieke Van Herreweghe, vicerector UGent