Amnesty International Leerstoel voor dr. Shirin Ebadi

copyright John Murphy - Aurora PA (vergrote weergave)

copyright John Murphy - Aurora PA

(20-02-2018) Op 8 maart 2018 reikt de UGent de Amnesty International Leerstoel uit aan de internationaal bekroonde juriste en mensenrechtenactiviste dr. Shirin Ebadi.

Voor de tiende keer reikt de UGent de Amnesty International Leerstoel uit aan een persoon die een bijzondere bijdrage levert aan de mensenrechten wereldwijd.

Bij deze jubileumeditie, die wordt gevierd in de Vooruit, gaat de leerstoel naar dr. Shirin Ebadi.

Uitreiking Leerstoel aan Shirin Ebadi op 8 maart

• De officiële uitreiking van de Amnesty Leerstoel aan Shirin Ebadi vindt plaats op 8 maart 2018 om 20 uur in Kunstencentrum Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23.
  • Shirin Ebadi zal een lezing geven, getiteld 'De strijd van vrouwen voor gelijkheid, mensenrechten en democratie.'
  • Aansluitend is er een vraag-en-antwoordsessie met prof. Eva Brems, vakgroep Europees, Publiek- en Internationaal Recht
  • Inschrijven, is gratis, en kan via deze link

Wie is Shirin Ebadi?

Shirin Ebadi (70), die zichzelf islamitisch feministe noemt, was rechter tot de islamitische revolutie van 1979. Toen vonden de nieuwe machthebbers dat vrouwen te emotioneel waren om als rechter te kunnen optreden. Shirin Ebadi keerde terug naar de universiteit en wierp er zich op als verdedigster van de mensenrechten.

Ze belandde een paar keer in de gevangenis, maar dat weerhield er haar niet van om op te komen voor de rechten van vrouwen en minderheden. Zo uitte ze scherpe kritiek op de executie van twee minderjarige homoseksuelen die wereldwijd grote verontwaardiging veroorzaakte. Shirin Ebadi wierp zich ook op als verdedigster van baha'i, een religieuze minderheidsgroep die zijn oorsprong kent in Iran en zich van daaruit over de rest van de wereld verspreid heeft.

Volgens Shirin Ebadi, die zelf regelmatig overhoop ligt met de Iraanse overheid, mag de internationale gemeenschap niet aarzelen om de mensenrechtensituatie in Iran aan de kaak te stellen. "De Iraanse regering heeft alle recht om te praten over de mensenrechtenschendingen in de Palestijnse Gebieden," zei ze. “Net zoals andere regeringen mogen praten over mensenrechtenschendingen in Iran.”

Shirin Ebadi woont momenteel in ballingschap in Londen.

Indrukwekkend palmares

Het aantal onderscheidingen dat Shirin Ebadi in de loop der jaren mocht ontvangen, is indrukwekkend. In 2003 werd haar de Nobelprijs voor de Vrede toegekend voor haar strijd voor de rechten van vrouwen en kinderen in Iran, tot groot ongenoegen van het Iraanse fundamentalistische regime. Ze was de eerste moslimvrouw die deze prijs mocht ontvangen. Bij haar aanvaarding, op 10 december 2003, oefende ze felle kritiek uit op "staten die sinds 11 september onder het mom van een strijd tegen het internationale terrorisme de universele mensenrechten schenden".

Andere onderscheidingen die Shirin Ebadi mocht ontvangen:

• 1996 - Human Rights Watch Award
  • 2001 - Thorolf Rafto-prijs
  • 2009 - Human Dignity Award
  • 2010 - Prijs voor de Vrijheid van de Liberale Internationale

Amnesty International Leerstoel aan de UGent

De voorbije jaren ging de Amnesty International Leerstoel onder meer naar schrijver Dave Eggers, zuster Jeanne Devos en anti-doodstrafadvocaat Clive Stafford Smith. Ook Dr. Thomas Hammarberg, Mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa, Dr. Luis Moreno-Ocampo, hoofdaanklager bij het Internationaal Strafhof in Den Haag en Nawal El Saadawi, Egyptische vrouwenrechtenactiviste, ontvingen in het verleden de Leerstoel.

Vorig jaar viel de eer te beurt aan professor Peter Piot voor zijn belangrijke rol in het realiseren van het wereldwijde recht op gezondheid.