Alternatieve Corona-test vermindert druk op testinfrastructuur

(08-06-2020) Het aantal Corona-testen opschalen is nog steeds een erg grote uitdaging. Om geen extra beslag te leggen op de bestaande testinfrastructuur, werkt professor Dieter Deforce een alternatieve Corona-test uit.

Samen met zijn onderzoeksteam ontwikkelt hij een coronatest op basis van massaspectrometrie. Deze veelzijdige techniek laat toe om eiwitten van het virus in zeer kleine hoeveelheden te detecteren, en biedt verschillende voordelen ten opzichte van de standaardtesten die vandaag al worden ingezet.

Aangezien de testen op andere toestellen en via andere reagentia worden uitgevoerd, wordt er minder beslag gelegd op bestaande infrastructuur. De testen kunnen via andere staalnames worden afgenomen, wat de testcapaciteit vergroot. Waar nu vaak nasale swabs worden gebruikt als testmateriaal, zijn de onderzoekers aan het bekijken of ze monsters via speeksel, neusvocht of zelfs van mondmaskers kunnen inzetten om het virus te detecteren.

Momenteel wordt de gevoeligheid van deze nieuwe test om eiwitten van het virus te identificeren nog grondig geëvalueerd. Hopelijk kan deze snel worden ingezet in de strijd tegen het Corona-virus.

Meer info

Dieter Deforce, vakgroep Geneesmiddelenleer