Hoe ziet het studentenleven na corona eruit?

(08-04-2020) De coronacrisis stelt ook het bruisende Gentse studentenleven op de proef. Zijn alle leuke dingen nu ook echt weggevallen. En komt het studentenleven wel terug opnieuw op gang?

“Commilitones, welkom op de 26e Massacantus! Zoveel linten, zoveel vlaggen. Ik kan niet anders dan vaststellen dat het verenigingsleven bij de studenten in Gent bloeit.”  Met deze woorden opende rector Rik Van de Walle de 26e Massacantus in de Flanders Expo. Een hoogtepunt in het studentenjaar voor heel veel studenten. Ongeveer 2.400 studenten samen in één grote zaal, een schril contrast met de maatregelen waar het studentenleven vandaag onder gebukt gaat.

Het bruisende studentenleven zoals we het kenden is ondertussen volledig stilgevallen. Komt het studentenleven wel nog opnieuw op gang en zal het verengingsleven terug bloeien?

We vragen het aan Nicolas Vander Eecken, student handelsingenieur met masterrichting data-analytics en de laatste twee jaar UGent-studentenbeheerder.

Is de Therminal, het kloppend hart van het verenigingsleven aan de UGent, nu ook echt leeg?

Nicolas Vander Eecken: Wij hebben binnen de Dienst Studentenactiviteiten en met de Vergadering der Konventsvoorzitters eigenlijk al snel beslist om duidelijkheid te verschaffen aan de studentenvereniging en aan de studenten.

Op 11 maart beslisten we om met bijna onmiddellijke ingang alle activiteiten op te schorten tot en met 4 april. De activiteiten die toch doorgingen gebeurden buiten de goedkeuring van de Konventen en de Dienst Studentenactiviteiten.

Zondag 29 maart beslisten we vervolgens om onze maatregelen te verlengen zeker tot en met 4 juli. Concreet houdt dit in dat er door de Dienst Studentenactiviteiten en de Universiteit Gent geen faciliteiten meer zullen aangeboden worden voor het organiseren van activiteiten. Hieronder vallen onder andere lokaalreservaties, materiaalreservaties, subsidies en verzekeringen.

Blok@therminalDe Therminal die is en die blijft daarom ook leeg tot en met 4 juli. De regels rond 'social distance', die vandaag van kracht zijn, waren voor ons onmogelijk om toe te passen in de Therminal.

Ook blok@ zal daarom niet doorgaan. We denken momenteel wel om een soort van virtuele Therminal te maken. Of om de studenten een aantal applicaties en tips aan te bieden waarin ‘virtueel collectief blokken’ toch enigszins mogelijk is. Onze studenten studeren namelijk voor een reden graag in groep. Ze vinden er een remedie tegen de vele sociale media verleidingen die hen van het studeren houden. Ze vinden er sociale controle, verbondenheid en gedeeld leed. De 'social distance'-maatregelen nemen die noden niet weg, maar wel onze mogelijkheden om hieraan tegemoet te komen.

Hoe ziet een dag in het leven van de Studentenbeheerder er vandaag uit, in tijden van corona?

Nicolas Vander Eecken: De taken van de studentenbeheerder volgen normaalgezien de golven van het academiejaar. Met drukke momenten en soms ook heel drukke momenten, bijvoorbeeld tijdens de doopperiode. Eigenlijk bestaan mijn dagen uit een heel gevarieerde werking die uit verschillende luiken bestaat. Zo vormt de studentenbeheerder een communicatielijn naar het stadsbestuur, het bestuur van de UGent, de overkoepelende verenigingen en naar de verenigen zelf. De studentenbeheerder runt ook de Dienst Studentenactiviteiten en is verantwoordelijk voor het runnen van de Therminal.

Vandaag is dit allemaal uiteraard veel minder, de golven van het academiejaar zijn wat meer uitgevlakt. Daar waar ik de voorbije weken vooral aan schadebeperking moest doen, bestaan mijn dagen nu vooral uit online werken, vergaderen en studeren. Momenteel ben ik bijvoorbeeld bezig met de rekensom te maken voor de verenigingen in verband met de annulatiekosten die zij nu dragen voor alle activiteiten die niet meer zullen doorgaan, of zoals ik het noem: “De economische schade van de genomen maatregelen in kaart brengen”.

Ik denk dat, net zoals bij iedereen, mijn dagen vooral een stukje monotoner geworden zijn. En eerlijk, ik heb het daar soms moeilijk mee. Ik probeer iedere dag toch eens kort buiten te wandelen om het gevoel van opgesloten te zitten tegen te gaan.

Wat mis je zelf het meest op dit moment?

Nicolas Vander Eecken: Ik mis echt gewoon het sociale contact, de Therminal waar anders altijd mensen zijn. Het studentenleven. De mogelijkheid om elke avond naar activiteit te gaan. Een heel eenvoudig antwoord hé?

De traditionele lessen zijn voor de rest van het academiejaar geschrapt. Komt het studentenleven wel nog opnieuw op gang?

Nicolas Vander Eecken: Ik denk het wel, maar ik heb wel wat schrik.  We zijn dit jaar nog aan het recupereren, er zijn over de gehele lijn ongeveer 30% minder inschrijvingen en actieve leden. Nu is het hopen dat deze lijn niet doorgetrokken wordt, hoewel dat moeilijk kan worden in deze omstandigheden.

Het studentenleven leeft nog, maar het is niet eenvoudig. Net daarom probeer ik de verenigingen zoveel mogelijk aan te moedigen om creatief te zijn en digitale alternatieven te voorzien voor hun werking en voor de leden.

De leukste initiatieven die ik bijvoorbeeld al zag waren de servers op minecraft, online cantussen en Habbo. Studenten maakten op Habbo o.a. verschillende cafés van de Overpoort na. Zo konden ze toch nog wat in contact blijven en samen een pintje pakken.

Heb je nog een boodschap voor je medestudenten?

Nicolas Vander Eecken: Aan alle mensen die denken dat de wereld aan het vergaan is, onthoud dan: “Chaos is a ladder” – Petyr “Littlefinger” Baelish. Maar gebruik wel uw verstand.

 

Galabal Home KonventHoe blijven de leden van het Home Konvent in contact met elkaar? We vragen het aan praeses Roselien Van Gucht.

Roselien Van Gucht
: De leden van het Home Konvent (HK) ontmoeten elkaar online in de verschillende kamers van Sunniedays.nl, waar we een tijdje terug ook ons HK Galabal ook organiseerden. De ontspanningszalen van  verschillende homes zijn er nagebouwd, net als vele café's uit de Overpoort en zelf de kamers van enkele van onze leden. We communiceren dan met elkaar via de website zelf of via discord-gesprekken. Verder spreken de homeraden ook regelmatig online af. De InterHomeRaad volgende week zal bijvoorbeeld ook via Zoom worden georganiseerd. 

 

Ikzelf nam ondertussen ook al deel aan een cantus van Filologica via StarLeaf. Het verliep in het begin chaotisch maar eens we een systeem gevonden hadden, was het echt heel tof. We zijn erover aan het denken om een cantus te organiseren met het HK. Verder heeft het HK de afgelopen week een live sessie origami door onze eigen cantor Thibaut op Instagram georganiseerd en Tante Kaat's knotsgekke Kahoot-quiz was ook een groot succes. Onze PR-verantwoordelijken proberen de weken van onze leden te vullen door elke zondag een weekoverzicht met leuke ideetjes te publiceren in onze Facebookgroep en challenges te bedenken. De 'sportjes' van de homes houden hun leden dan weer gezond door onder andere een long distance cup te organiseren waarbij leden moeten aantonen via een app hoeveel ze lopen tijdens een bepaalde week. 

 

Wat mis je zelf het meest op dit moment?

Roselien Van Gucht: De wekelijkse baravonden waarop we elkaar steeds terug zien, samen praten en plezier maken, mis ik echt enorm. Het voelt nu aan alsof er een groot deel van mijn leven gewoon weg is. Tijdens deze periode waarbij sociaal contact vooral virtueel is, besef ik des te meer hoeveel alle bewoners van de homes voor mij betekenen. Het is stil op de gangen van Home Bertha, in de tuin, en ik heb geen gala's, fuiven of bars meer om naar uit te kijken en me te motiveren tijdens het blokken.

Toch voel ik me wel nog steeds erg verbonden met het HK dankzij onze vele gesprekken op online platforms, virtuele glimlachen en knuffels in chats en de online evenementen die we organiseren. Het is nu dat de sterkte van het Home Konvent, het liefste konvent, mijn konvent, blijkt.

Het zal wel niet gemakkelijk zijn om iedereen te kunnen bereiken in verband met de verkiezingen. Daar maak ik me wel zorgen over want we willen alle bewoners bereiken in dezelfde mate zoals vorige jaren om zo de verkiezingen zo eerlijk mogelijk te laten verlopen. De afstand die er nu is, brengt op dat vlak wel praktische problemen met zich mee. Gelukkig kunnen we er met de senioren over praten en bestaan er wel online oplossingen. Ook heb ik al de hulp aangeboden gekregen van Afdeling Huisvesting om via e-mail informatie over infomomenten en de verkiezingen te verspreiden. Die hulp kunnen we zeker gebruiken.