Nieuwe online tool adviseert mensen over hun risico om coronavirus op te lopen

(08-05-2020) UGent onderzoekers werkten mee aan 'Your COVID-19 Risk' tool dat mensen kan helpen om hun gedrag aan te passen.

Om de verspreiding van het coronavirus te vertragen en uiteindelijk te stoppen is het van groot belang dat mensen hun gedrag aanpassen. Om mensen hierbij te helpen heeft een groep gedragswetenschappers de online ‘Your COVID-19 Risk’ tool ontwikkeld.

Een groep Belgische experts vanuit verschillende universiteiten (KUL, UAntwerpen, UCL, UGent, ULB) heeft in samenwerking met een internationaal team de tool ontwikkeld. Reeds bestaande tools, waaronder de Pandemic Footprint PFI, dienden hiervoor ter inspiratie. Vanuit de bestaande initiatieven was er nog geen tool voor handen die duidelijk maakt wat de onderliggende redenen zijn voor mensen om bijvoorbeeld voldoende afstand te houden. Deze informatie is echter noodzakelijk voor gedragsverandering.

Inzichten uit de gedragswetenschappen zijn gebruikt bij de ontwikkeling van de online tool. Allereerst krijgen gebruikers een inschatting wat hun risico is om besmetting met het virus op te lopen. Er wordt hierbij aandacht besteed aan drie belangrijke risicofactoren voor het besmet worden met en verspreiden van het virus, namelijk beperkte handhygiëne, te weinig afstand bewaren en zoveel mogelijk thuis blijven. Gedrag staat hierbij centraal: wat moet je wel doen, en wat moet je vooral niet doen? Op basis van hun risico krijgen gebruikers advies en ondersteuning bij de noodzakelijke gedragsverandering. Op deze manier kunnen zij het risico op besmetting voor zichzelf en hun omgeving beperken.

Het team van de ‘Your COVID-19 Risk’ tool vergelijkt daarnaast de gegevens internationaal en adviseert ook regeringen en gezondheidsorganisaties wat de beste maatregelen zijn. Hoe meer gebruikers het hulpmiddel invullen, hoe beter het advies. De overheid en gezondheidsorganisaties kunnen op die manier steeds weer hun maatregelen en boodschappen verbeteren en aanpassen.

De Belgische experts die de tool hebben gemaakt roepen dan ook iedereen op om hun gegevens in te vullen. Zij werken samen met experts uit meer dan 30 landen.

De tool is beschikbaar op https://your-covid-19-risk.com/

Meer informatie

Contact