Pillar.chat biedt instant psychologische hulp aan zorgverleners

(02-04-2020) Zorgverleners staan tijdens de coronacrisis onder toenemende druk. De UGent lanceert vandaag het project Pillar.chat, een online platform waar zorgverstrekkers 24/7 met hun zorgen en klachten terechtkunnen.

Mensen uit de medische zorg werken op dit moment onder grote stress en mét risico voor eigen besmetting om onze gezondheid te kunnen waarborgen. Wetenschappers van de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Gent vroeg zich af hoe zij onmiddellijke psychologische ondersteuning kan bieden aan zorgverleners die te kampen hebben met druk en angst ten gevolge van de COVID-19 crisis.

Deze bezorgdheid resulteerde in Pillar.chat, een online platform waar zorgverleners de klok rond met hun eigen zorgen kunnen aankloppen. Het platform doet twee zaken:

- Het geeft informatie en tips voor de frequente klachten (in filmpjes en blogposts).

- Het biedt een live chat voor instant ondersteuning.

De chat wordt vrijwillig bemand door psychologen en studenten klinische psychologie van de UGent. Zij worden uitvoerig gebrieft vooraleer zij aan de slag gaan en er is een handleiding en protocol uitgewerkt voor alle chat operators.

“Op deze manier kunnen studenten vaardigheden en attitudes op een bijzondere manier inzetten. Zo zijn ze voorbereid op de hulpverlening van morgen. Goede zorg voor het mentaal welbevinden zal immers nog lang een absolute noodzaak zijn”, aldus prof.  Ann Buysse, decaan van de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de UGent.

Pillar.chat steunt op een wetenschappelijk bewezen aanpak, met name de cognitieve gedragstherapie. Het programma om efficiënt om te gaan met stress werd uitgewerkt door de University of Texas (Austin) en bewerkt door prof. Ernst Koster, psychologenpraktijk De Burcht en prof. Barbara De Clercq. Het initiatief wordt mee ondersteund door Prof. Wouter Duyck, voorzitter van de opleiding psychologie aan de UGent. Het Amerikaanse technologiebedrijf Intercom verschafte gratis toegang tot hun premium diensten om het platform te kunnen bouwen.

Prof. Koster: "Zorgverleners gaan onder een enorme stress gebukt. Het is goed dat we voor hen applaudisseren, maar wij denken dat we meer kunnen doen. In Wuhan zagen we al dat deze mensen bijzonder veel klachten vertonen. Als klinisch psychologen willen we onze handen uit de mouwen steken en écht zorgen voor onze zorghelden. Daarom hebben we dit initiatief (Pillar.chat) opgericht."
Dokter Edward Van Herzele, AZ Sint Lucas: "Ik hoor van verschillende verpleegkundigen dat ze al te kampen hebben met stress, angst en slaaptekort. Ik ben dus heel dankbaar dat dit initiatief in het leven werd geroepen! Het zal nodig zijn."

Kanalen

Website: https://pillar.chat

Instagram: https://www.instagram.com/pillar.chat

Facebook: https://www.facebook.com/Pillar.chat

Pillar.chat is een initiatief van de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Gent, Digital Product Studio Bothrs, Helena Pynte en de studenten uit de 3eBach klinische psychologie van de Universiteit Gent.

Info

Prof. Ernst Koster
Vakgroep Experimenteel-Klinische en Gezondheidspsychologie - mede-bezieler van het Pillar project
M 0478 35 48 13
ernst.koster@ugent.be