Architect Charles Vandenhove overleden

Foto: Michiel Hendryckx  (vergrote weergave)

Foto: Michiel Hendryckx

(24-01-2019) Na een carrière van zestig jaar is architect Charles Vandenhove op 91-jarige leeftijd overleden. Vorig jaar werd naast de Boekentoren zijn laatste project gerealiseerd het Vandenhove paviljoen.

Met droefheid vernemen we het overlijden van de architect Charles Vandenhove. Vorig jaar werd naast de Gentse Boekentoren zijn laatste project gerealiseerd, het Vandenhove paviljoen. Daar staan de studie van kunstverzamelingen, tentoonstellingsgeschiedenis en tentoonstellingsarchitectuur centraal. Eind 2012 schonk hij een belangrijke collectie kunstwerken aan de universiteit en zorgde toen ook voor de middelen om het studiecentrum te realiseren.

De UGent had een zeer goede relatie met de architect en is dankbaar voor zijn generositeit. We herinneren hem als een warme en bescheiden man met veel talenten. Zijn scherpzinnigheid, zijn monkelende blik en zijn innerlijke kracht blijven ons bij. We zijn dankbaar voor wat hij betekend heeft voor deze universiteit en zullen hem missen.

Charles Vandenhove is een van belangrijkste en meest invloedrijke Belgische architecten uit de naoorlogse periode. Hij realiseerde talrijke opmerkelijke publieke gebouwen renovatie- en woningprojecten in België, Frankrijk en Nederland, waaronder het Institut d'Education Physique en het CHU, het universitair ziekenhuis van de Universiteit van Luik, de wijk Hors-Chateau en het Hotel Torrentius in Luik, de verbouwing van de Muntschouwburg in Brussel, het Théâtre Des Abbesses in Parijs, het Paleis van Justitie van Den Bosch, het Gemeentehuis van Ridderkerk.