Aronskelk bloeit in volle coronacrisis

(21-05-2020) Reuzenaronskelk 'Anne' komt voor de tweede maal in korte tijd in bloei in de Plantentuin. Pas op: door corona kan je de bloei enkel live volgen op Youtube.

Wat moet je weten

Even alle feiten over de reuzenaronskelk op een rijtje:
•    Latijnse naam: Amorphophallus titanum.
•    Het betreft reuzenaronskelk "Anne", genoemd naar onze oud-rector Anne De Paepe.
•    De bloei van een reuzenaronskelk verloopt over 2 avonden.
•    De reuzenaronskelk groeit in het wild enkel in de regenwouden van Sumatra (Indonesië) en is opgenomen in de rode lijst van bedreigde soorten.
•    Met zijn geur van rottend vlees trekt hij aasvliegen aan voor de bestuiving, maar wees gerust, daar merk je niks van in de livestream ;-).

Bloei

De bloei van de reuzenaronskelk (Amorphophallus titanum) verloopt over twee avonden. De eerste avond bloeien de vrouwelijke bloemetjes, de tweede avond de mannelijke. Met zijn geur van rottend vlees trekt hij aasvliegen aan voor de bestuiving.

De reuzenaronskelk groeit in het wild enkel in de regenwouden van Sumatra, Indonesië. De soort is opgenomen in de rode lijst van bedreigde soorten. Diverse botanische tuinen houden de plant in hun collectie, waar de bloei ondanks de onaangename geur steeds voor een attractie zorgt. De bloeigegevens van onze plant worden nauwkeurig bijgehouden en doorgegeven aan het Plant Conservation Science Center (Chicago Botanic Garden, US) voor wetenschappelijk onderzoek.

Verwacht wordt dat de bloeiwijze in de loop van de komende week volledig open zal staan. Wanneer dat juist gebeurt is echter moeilijk te voorspellen. Door corona is een bezoek aan de Plantentuin natuurlijk niet mogelijk, maar je kan hieronder alles volgen via de livestream!

Volg hier de livestream

Werkt de stream hierboven niet? Dan kan je hem hier op Youtube vinden.