Uit het regenwoud van Sumatra, nu in bloei in de Plantentuin Universiteit Gent

(07-06-2019) Momenteel komt een reuzenaronskelk in bloei in de tropische kas van de plantentuin. Hoewel de soort de grootste onvertakte bloeiwijze heeft van alle bekende planten, gaat het hier om een kleiner exemplaar.

De levenscyclus verloopt met rustperiodes. Bij iedere rustfase wordt de knol gemeten, gewogen en terug geplant. Na een aantal weken of maanden komt één nieuw blad te voorschijn, dat gedurende een aantal maanden blijft leven.

Normaal duurt het gemiddeld een 10-tal jaren voor de knol voldoende zwaar is geworden om te bloeien. Deze kleine knol (10 kg) gaat ongewoon snel tot bloei over. De stengelknol van de reuzenaronskelk die momenteel gaat bloeien heeft een gewicht van 10 kg en een omtrek van 1 m. De bloeikolf is nu 1,22 m hoog.

De bloei van de reuzenaronskelk (Amorphophallus titanum) verloopt over twee avonden. De eerste avond bloeien de vrouwelijke bloemetjes, de tweede avond de mannelijke. Met zijn geur van rottend vlees trekt hij aasvliegen aan voor de bestuiving.

De reuzenaronskelk groeit in het wild enkel in de regenwouden van Sumatra, Indonesië. De soort is opgenomen in de rode lijst van bedreigde soorten. Diverse botanische tuinen houden de plant in hun collectie, waar de bloei ondanks de onaangename geur steeds voor een attractie zorgt. De bloeigegevens van onze plant worden nauwkeurig bijgehouden en doorgegeven aan het Plant Conservation Science Center (Chicago Botanic Garden, US) voor wetenschappelijk onderzoek.

Verwacht wordt dat de bloeiwijze in de loop van de komende week volledig open zal staan. Wanneer dat juist gebeurt is echter moeilijk te voorspellen.

Je kan de plant komen bewonderen tijdens de normale openingsuren van de tuin (9 u – 16.30 u en 9 u tot 12 u op zon- en feestdagen).

Meer info

Persdienst UGent
T 09 264 82 78
M 0472 96 82 81