Historische luchtfoto's WOII verzameld in Raversyde

(01-10-2020)

Sinds 2014 werken de UGent, de Provincie West-Vlaanderen en het In Flanders Fields Museum heel nauw samen bij het onderzoek van historische luchtfoto’s die tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog genomen zijn. De ruim 30.000 historische luchtfoto’s (1914-1918 en 1938-1945) zijn een uitgelezen bron voor het wetenschappelijk onderzoek van het erfgoed, de archeologie en het landschap van beide conflicten.

Maar even belangrijk is dat deze foto's een uniek en spectaculair vogelperspectief bieden van het oorlogslandschap in Vlaanderen, met tal van publiekstoepassingen. De Eerste en Tweede Wereldoorlog hadden een enorme impact en lieten ontelbare archeologische sporen na. Een onderzoeksproject aan de UGent (Syntheseonderzoek archeologie, gesubsidieerd door het Agentschap Onroerend Erfgoed) vat nu voor het eerst alle informatie uit tientallen WOII-opgravingen samen.

“Atlantikwall in vogelvlucht: Archeologie van de Tweede Wereldoorlog”Atlantikwall2

In het Atlantikwall Museum Raversyde loopt dit najaar nog de tentoonstelling  “Atlantikwall in vogelvlucht: Archeologie van de Tweede Wereldoorlog”. Vandaag, meer dan 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, blijven de archeologische restanten van de oorlog meer dan ooit over als de laatste getuigen. De materiële overblijfselen van de oorlog zijn heel divers. Het gaat van diep onder het zand begraven bunkers en loopgraven tot sites die nog subtiel in het landschap bewaard zijn, van dagdagelijkse voorwerpen tot uitzonderlijke archeologische resten die een boeiend verhaal vertellen.

Een wandeling in het Natuurpark neemt je mee langs de historische luchtfoto’s die tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog genomen werden. We volgen de Atlantikwall – een Duitse verdedigingslijn die van Noorwegen tot de Frans-Spaanse grens liep – en tonen de resultaten van een brede waaier aan archeologisch onderzoek en opgravingen. De expo beslaat de hele kuststrook en stukken van het binnenland en vertelt in verbazende details over de geschiedenis van de streek.

 

Unieke panoramafoto

Atlantikwall: kustlijn WOII
Atlantikwall: kustlijn WOII
Kers op de taart is het unieke panorama van de volledige Belgische kustlijn, van De Panne tot aan het Zwin. Het bestaat uit haarscherpe luchtfoto’s die in de zomer van 1945 werden gemaakt door een Amerikaanse luchtverkenner. Het is de eerste zomer na de oorlog. De stranden liggen nog bezaaid met de relicten van de Duitse Atlantikwall-versterkingen en overal zijn de sporen van de oorlog nog zichtbaar. Bemerk niet alleen de bunkers, loopgraven, vliegvelden, duizenden strandversperringen en vernielingen in de badsteden maar ook de eerste zonnekloppers, strandcabines en zandkastelen die er in schril contrast mee staan. In 75 jaar tijd is de kust enorm geëvolueerd; de beelden tonen ook de prachtige hotels en villa’s uit die tijd, waarvan er vandaag slechts een fractie overblijven. Kijk mee en ontdek jouw favoriete kustgemeente in 1945!

 

Atlantikwall praktisch:Atlantikwall affiche

#syntheseonderzoekarcheologie  #atlantikwalleurope  #eych2018  #europeforculture  #europeanbunkerday2020