Bedenker van het World Wide Web Sir Tim Berners-Lee wordt eredoctor aan de UGent

(18-02-2021) Op Dies Natalis, dit jaar op 19 maart, reikt de UGent een institutioneel eredoctoraat uit aan Sir Tim Berners-Lee.

Daarnaast kent de UGent uitzonderlijk nog twee institutionele eretitels toe, en reikt ze vijf eredoctoraten uit wegens wetenschappelijke verdiensten.

Een uitzonderlijke Dies Natalis

On- en offline. Altijd verbonden. Zo opende de UGent in september het academiejaar. Omdat het moest én omdat het kon. Die verbondenheid houden we vast met een online editie van Dies Natalis op 19 maart 2021.
De Dies Natalisviering van 2020 werd omwille van corona uitgesteld. De eredoctores die toen hun nieuwe eretitel in ontvangst zouden nemen, worden dit jaar gehuldigd. Maar er is meer. Ook Sir Tim Berners-Lee en geoloog Iain Stewart, professor in de aardwetenschappen, worden eredoctor aan de UGent.

Sir Tim Berners-Lee

Computerwetenschapper Sir Tim Berners-Lee is de uitvinder van het World Wide Web, het HTTP-protocol en HTML-opmaaktaal voor webpagina’s, waarvoor hij de ideeën vanaf 1989 ontwikkelde bij CERN.
De geschiedenis van het ontstaan en de verdere ontwikkeling van het World Wide Web, de centrale rol die Sir Tim daarin gespeeld heeft en zijn uitgebreide biografie zijn te raadplegen op de pagina’s van het World Wide Web Consortium (W3C), dat hij in 1994 oprichtte en tot op vandaag standaarden voor het wereldwijde web ontwerpt.

Twee decennia na datum is een eredoctoraat voor Sir Tim als het ware een aanvulling bij het eredoctoraat dat de UGent in 2000 uitreikte aan alumnus Robert Cailliau, die toen bij CERN samen werkte met Sir Tim Berners-Lee.

Er is overigens ook een actuele band tussen Sir Tim en de UGent, via de samenwerking van professor Ruben Verborgh (faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur) met de onderzoeksgroep van Sir Tim aan het Massachusetts Institute of Technology, die Solid ontwikkelde om mensen controle te geven over hun data. Er is ook een link met Inrupt, een startup waarvan Sir Tim CTO is.
Rector Rik Van de Walle is promotor van dit eredoctoraat.

"Jaren geleden kwam Ruben, een jonge onderzoeker uit mijn onderzoeksgroep mij opzoeken. Hij zag iets in samenwerking met Tim Berners-Lee, de uitvinder van het Web. Nou, dat lukt hem nooit, dacht ik. Maar het lukte hem wél. Het leidde tot een nauwe, uitdagende en bovenal erg prikkelende samenwerking met een wel héél bijzondere man en zijn team. Weinigen kunnen met recht zeggen dat ze zoveel impact hebben gehad (en hebben) op hoe wij leven, als Tim Berners-Lee."
Rector Rik Van de Walle.

Milo Rau

In 2020 zou de UGent een eredoctoraat uitreiken aan Zwitsers theatermaker en artistiek directeur van NTGent Milo Rau. Corona verhinderde dat. De UGent brengt Milo Rau een jaar na datum hulde omwille van zijn maatschappelijke verdiensten.
De rector is promotor van dit eredoctoraat en lichte vorig jaar zijn keuze voor Milo Rau toe in een gesprek met de theatermaker.

Professor Iain Stewart

Naar aanleiding van haar 100-jarig bestaan droeg de faculteit Bio-Ingenieurswetenschappen professor Iain Stewart voor. Ook de eeuwfeestviering, gepland op 2 oktober 2020, werd omwille van corona uitgesteld. Professor Iain Stewart ontvangt daarom op vrijdag 19 maart een institutioneel eredoctoraat van de UGent.

In Iain Stewart ziet de faculteit niet alleen een wetenschapper die het thema ‘Planeet Aarde’ aan de activiteiten van de eigen faculteit kan koppelen, maar ook een expert die dit thema domeinoverschrijdend en voor een breed publiek weet te brengen.

Facultaire eredoctoraten

De UGent reikt op Dies Natalis ook eredoctoraten uit wegens wetenschappelijke verdiensten. Vijf faculteiten konden dit jaar een eredoctor voordragen:

 • Faculteit Letteren en Wijsbegeerte: professor Dame Mary Beard (University of Cambridge, VK).
  Prof. Beard geniet wereldwijd erkenning voor haar inzet om de klassieke cultuur toegankelijk te maken voor een breed publiek.
 • Faculteit Recht en Criminologie: professor John H. Knox (Wake Forest University, VS).
  Prof. Knox sloeg als een van de eersten de brug tussen milieurecht en mensenrechten. Zijn publicaties daarover zijn wereldwijd toonaangevend.
 • Faculteit Diergeneeskunde: professor Katrin Hinrichs (Clinical Studies-New Bolton Center University of Pennsylvania, VS).
  Prof. Hinrichs verricht pionierswerk op het vlak van geassisteerde voortplantingstechnieken bij paarden.
 • Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen: professor Dave Goulson (University of Sussex, VK).
  Prof. Goulson is gespecialiseerd in de ecologie en het behoud van insecten. Hij is sterk begaan met wetenschap en maatschappij, de popularisering van onderzoek en de doorstroming ervan naar de maatschappij.
 • Faculteit Farmaceutische Wetenschappen: Dr. Ajit baron Shetty (gewezen CEO Janssen Pharmaceutica en voorzitter van de Raad van Bestuur van VIB).
  Dr. Shetty is zelf geen academicus, maar is een groot faciltitator van wetenschappelijk onderzoek in de farmaceutische wetenschappen. Daarnaast heeft hij op vele manieren de ontwikkeling van onderzoeksinstellingen gesteund.

Praktisch

Online hulde aan de nieuwe eredoctoren op vrijdag 19 maart 2021 van 15u tot 16 uur.

Info

Stephanie Lenoir
Persdienst UGent
09 264 82 96
persdienst@ugent.be