Bijleren buiten je eigen richting?

(06-02-2020) Bij de UGent kun je nog heel wat meer opsteken dan enkel de vakken van je eigen richting. Wil je gluren over de muurtjes van jouw vakgebied of is debatteren je middle name? Dan is een honoursprogramma misschien wel iets voor jou.

Wat die honoursprogramma's precies zijn vroegen we aan drie studenten met ervaring. Eline Van Wouwe (20 jaar - 3e bachelor bedrijfspsychologie) en Daniël Withoeck (20 jaar - 3e bachelor burgerlijk scheikundig ingenieur) zitten in de vierde module van de Quetelet colleges. Brecht Valcke (22 jaar - 2e master geneeskunde) heeft het honoursprogramma in Life Sciences: 'Breaking Frontiers' afgerond.

Wat gebeurt er eigenlijk tijdens zo’n honoursprogramma?

Eline: “Zo’n college - een tiental per semester - bestaat uit een lezing van een externe spreker, een debat tussen 6 studenten en een receptie. Ook als je niet mee debatteert kan je vragen stellen. De onderwerpen zijn superruim; migratie, kunst, kosmologie, economie, politiek, architectuur … Het komt allemaal aan bod. Achteraf is er een pizzareceptie waar we napraten. Daar leer je elkaar beter kennen, want we komen allemaal uit verschillende richtingen.”

Brecht, jouw programma zag er wat anders uit?

Brecht: “Toen ik me inschreef, kreeg ik verschillende opties waaruit ik kon kiezen. Vaak gaat het om experimentele onderzoeken in het labo: orgaanonderzoek, de lengte van pezen bepalen … Of je kiest iets uit de diergeneeskunde. Voor mij werd het een onderzoek naar de zwezerik van de mens, belangrijk voor de ontwikkeling van ons immuunsysteem. Door de praktijk leerde ik veel bij, want tot dan wist ik niet hoe experimenteel onderzoek gebeurde.”

HonoursprogrammaIs het gemakkelijk te combineren met je studies?

Eline: “Ja hoor. De colleges - van telkens twee uur - vinden ‘s avonds plaats. Normaal gezien zijn je lessen dan al gedaan en heb je geen overlap. Je krijgt ook wel literatuur om vooraf te lezen zodat je de juiste vragen kunt stellen tijdens het debat, maar lukt je dat eens niet, dan is dat geen ramp.”

Daniël: “Je bent absoluut geen hele dag bezig om een college voor te bereiden. Maar als je mee wilt praten in het debat, kun je toch maar beter die literatuur gelezen hebben.”

Brecht: “Mijn programma bestond uit twee delen. Een theoretisch gedeelte doorheen het jaar, af en toe een avond na de gewone lessen. Het praktijkgedeelte is verspreid over 2 grote vakanties, gedurende 4 à 5 weken. Dan doe je onderzoek in een labo. Dat vond ik best haalbaar om te combineren met mijn studies.”

Waarom zou iedereen een honoursprogramma moeten volgen?

Brecht: “Omdat het je helpt met keuzes te maken voor later. Ik heb twee zomers in een labo gewerkt. Ik vond dat fantastisch, heb gigantisch veel bijgeleerd, maar ik weet nu ook dat ik het patiëntencontact zou missen als ik dat als vaste job kiezen.”

Eline: “Voor mij was de uitwisseling met studenten uit Utrecht onvergetelijk. Zij kwamen tijdens de eerste module naar Gent, wij gingen in de derde module naar hen toe. We kregen een rondleiding door de stad, een museumbezoek en gingen in discussie met elkaar. Leuk om andere visies te horen!”

Daniël: “Voor mij blijven, naast de uitwisseling naar Utrecht, enkele lezingen hangen. Zoals die over ecologische economie van professor Brent Bleys. Zeer interessant, al is het maar omdat je altijd hoort dat de economie moet groeien. Hij bekeek het op een andere manier. Het college ervoor van Yannick Vanderborght over het basisinkomen zal me ook bijblijven.”

Wat moet je doen als je geïnteresseerd bent in een honoursprogramma?

Daniël: “Dan moet je eerst slagen voor alle vakken van je eerste bachelor. Het programma start in je tweede bachelorjaar en bestaat uit vier modules, verspreid over je tweede en derde bachelor.”

Eline: “Inschrijven doe je online met een motivatiebrief, daarna volgt een gesprek. Dan moet je ook een paper schrijven over een bepaald onderwerp, in twee uur tijd. Je kent het onderwerp niet op voorhand. Spannend, maar niet onhaalbaar.”

Daniël: “Als dat goed verloopt, volgt er een debat van een halfuur met enkele medestudenten, opnieuw over een onderwerp dat je niet op voorhand kent. Daarna krijg je te horen of je bij de laatste 50 bent. Het lijkt een hele procedure, maar eigenlijk valt het nogal mee.”

Brecht: “Voor mijn honoursprogramma geldt een limiet van 30 personen. Een motivatiebrief en gesprek zijn voldoende om kans te maken. En je moet ook wel bij de 15 procent studenten met de beste resultaten zitten (lacht).”

Honoursprogramma UGentInteresse?

Vanaf je tweede bachelor kun je de Quetelet colleges volgen zoals Eline en Daniël. Voor derde bachelorstudenten en masterstudenten zijn er andere honoursprogramma’s. Dit zijn de vier honoursprogramma’s aan de UGent: