Econoom Olivier Blanchard ontvangt eredoctoraat

(30-06-2017) Op maandag 3 juli 2017 reikt de UGent een eredoctoraat uit aan professor Olivier Blanchard, een macro-econoom met wereldfaam.

Olivier Blanchard is professor emeritus aan MIT, het Massachusetts Institute of Technology, en senior fellow aan het Peterson Institute for International Economics in Washington.

Hij is één van ‘s werelds meest toonaangevende economen. Hij leverde verschillende fundamentele en invloedrijke wetenschappelijke bijdragen op het gebied van de macro-economie, gaande van de effecten van het monetair en het budgettair beleid, tot de verklaring van werkgelegenheid en werkloosheid, en de theoretische macromodellering van economieën.

Professor Blanchard is een uitstekende lesgever, die discipline en duidelijkheid combineert met een sterke intuïtie. Getuige hiervan zijn zijn hooggewaardeerde handboeken macroeconomie, en verschillende Best Teacher Awards die hij kreeg op het Department of Economics van MIT.

Van 2008 tot 2015 was Olivier Blanchard chief economist van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Hij opende het IMF voor nieuwe ideeën, en werd erg gerespecteerd voor zijn analyse en oordeel, en voor zijn belangrijke rol in het beleid van het IMF in de strijd tegen de wereldwijde recessie na de financiële crisis.

Al eind 2015 kende het Bestuurscollege van de Universiteit Gent, op voorstel van de faculteit Economie en Bedrijfskunde, een eredoctoraat toe aan professor Blanchard. Hij kon echter niet aanwezig zijn op de plechtigheid waar hij, samen met enkele andere genomineerden, de eretitel ook daadwerkelijk zou ontvangen. De uitreiking vindt nu plaats op 3 juli.

• Verwelkoming door professor Anne De Paepe, rector Universiteit Gent
  • Laudatio door professor Freddy Heylen (promotor), faculteit Economie en Bedrijfskunde - vakgroep Sociale Economie
  • Uitreiking van het eredoctoraat
  • Toespraak: 'The State of the Advanced Economies: Forces, Interactions, Uncertainties' door professor Olivier Blanchard, eredoctor
  • Receptie

Praktisch

• Maandag 3 juli 2017 om 17.30 uur in de Aula van de Universiteit Gent, Voldersstraat 9, Gent.