De Boekentoren is back (en je kan hem bezoeken)

© UGent - Jonas Vandecasteele (vergrote weergave)

© UGent - Jonas Vandecasteele

(17-08-2021) Na negen jaar renovatie opent de Boekentoren opnieuw de deuren. De universiteitsbibliotheek van de UGent is de grootste erfgoedbibliotheek van Vlaanderen. En nu kan je hem bezoeken, via een gegidste rondleiding of via een virtual tour.

In de jaren ’30 ontwierp architect Henry van de Velde de 64 meter hoge Boekentoren. Hij is sindsdien niet meer weg te denken uit de Gentse skyline. Sinds 2012 onderging het monument van de Universiteit Gent een grondige renovatie. Na negen jaar is de Boekentoren opnieuw klaar voor gebruik: dertig kilometer aan boekenplanken staan klaar om meer dan drie miljoen boeken en tijdschriften te ontvangen.

Na de restauratie van de gevels en de daken, is nu ook het interieur van de toren en de leeszalen afgerond. De zijvleugels moeten nog afgewerkt, maar de Boekentoren is klaar voor de toekomst. De universiteitsbibliotheek is veel meer dan alleen een opslagplaats voor kennis. Hoofdbibliothecaris Dries Moreels kijkt uit naar de terugkeer van de studenten: “We willen dat de boekentoren opnieuw een ontmoetingsplek wordt, een plek waar herinneringen gemaakt worden.”

Gezocht: straffe verhalen

We zijn op zoek naar straffe verhalen en herinneringen over de Boekentoren. Ken jij zo’n verhaal? Beleefde jij er een onvergetelijk moment? Herinner je je een grappige anekdote? Of misschien heb je er de liefde van je leven ontmoet? Laat het ons weten. We gaan aan de slag met de opvallendste anekdotes.

Mail je straf verhaal over de Boekentoren naar joke.gabriels@ugent.be

Gratis gegidste rondleidingen