De implicaties van een (no-deal) Brexit: een overzicht

(27-11-2020) Hier vind je een overzicht van alle stukken over de implicaties van Brexit voor het leven aan de UGent die de afgelopen weken verschenen zijn.

Deel 1: wonen en werken in het buitenland

Op 23 juni 2016 behaalde het Leave-kamp een overwinning in het referendum. Het Verenigd Koninkrijk ging for better or worse de EU verlaten. In de vier daaropvolgende jaren woedde een heftige strijd over de modaliteiten van deze historische stap. De huidige transitieperiode loopt op 31 december van dit jaar officieel ten einde en dan valt het verdict: deal of no deal. Het staat vast dat er gevolgen zullen zijn voor ieder aspect van ons dagelijks leven – niet in het minst het leven aan de UGent.

Waarmee moeten UGent’ers rekening houden vanaf 2021 op vlak van wonen en werken in het buitenland? Een kort overzicht.

Deel 2: Erasmus+ en studeren in het buitenland

Het centrale thema van Brexit is het terugwinnen van soevereiniteit van onder een vermeend Europees juk. Dit idee wordt het sterkst weerspiegeld in het opgeven van het vrije verkeer van personen tussen het VK en de Schengenzone, maar ook door het in vraag stellen van decennialange academische- en onderzoekssamenwerkingen met het continent.

Waarmee moeten UGent’ers rekening houden vanaf 2021 op vlak van Erasmus+ en studeren in het buitenland? Een kort overzicht.

deel 3: onderzoek en onderzoeksfinanciering

Britse universiteiten en organisaties werken mee aan een geschatte 12% van alle Europese samenwerkingen waarin de UGent heden een partner is. Enkel met Duitse partners ligt dit getal hoger. Aangezien het nog onduidelijk is of en hoe het VK zich gaat aansluiten bij programma’s zoals Horizon Europe, is de toekomst van Belgisch-Britse onderzoeksprojecten onzeker.

Wel kunnen we met zekerheid zeggen dat al deze samenwerkingen op de helling staan en dat het projectaanvraaglandschap er in de toekomst anders zal uitzien. Een kort overzicht.

Brexit: Papers, please: heb jij je papieren al in orde gebracht voor het nakende einde van de transitieperiode? Lees hier meer.