Gezocht: ‘best idea’ om onze samenleving duurzamer te maken

(02-10-2020) Ben jij een student of PhD-student met een nieuw idee over hoe wetenschap en technologie onze samenleving duurzamer kunnen maken?

Dan is CESAER’s Best Idea 2021 Competition dé kans om jouw idee werkelijkheid te laten worden – en misschien wel 20.000 euro te winnen.

CESAER is een netwerk- en lobbyorganisatie van meer dan vijftig toonaangevende universiteiten in heel Europa. Geïnspireerd door de mogelijkheden van interdisciplinaire samenwerking en de creativiteit van jongeren, en ter gelegenheid van haar dertigste verjaardag, lanceert CESAER nu haar Best Idea 2021 Competition.

Deze wedstrijd wil de bijdrage van wetenschap en technologie aan ecologische, sociale en economische duurzaamheid in de kijker zetten door sociale en menswetenschappen te koppelen aan natuurwetenschap, technologie, engineering en wiskunde (STEM). Duurzaamheid wordt beschouwd in de breedste zin van het woord: ideeën kunnen worden gerelateerd aan een of meer van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.

Rector Rik Van de Walle: "De Universiteit Gent gelooft sterk in interdisciplinaire en internationale samenwerking, zowel op vlak van onderzoek als onderwijs. Om die reden ben ik voorzitter van CESAER geworden, en om die reden wil ik ook onze studenten aanmoedigen om deel te nemen aan de Best Idea Competition. Ik ben ervan overtuigd dat dit voor alle deelnemers een bijzonder verrijkende ervaring wordt.”

Wie kan meedoen?

Alle studenten (bachelor en master) en doctoraatsstudenten van de CESAER-leden (waaronder de Universiteit Gent) kunnen deelnemen aan de wedstrijd, bij voorkeur met teams die instellingsoverschrijdend, inter- en transdisciplinair, en verticaal geïntegreerd zijn. De teams moeten door een student geleid worden, maar mogen door meer ervaren onderzoekers begeleid en ondersteund worden.

CESAER is vooral op zoek naar concepten die bottom-up ontstaan zijn uit teams die al samenwerken rond gekende wetenschappelijke en maatschappelijke behoeften. Zo’n concept kan voortkomen uit nieuwe benaderingen om wetenschappelijke vragen te beantwoorden of om in te spelen op de behoefte van specifieke stakeholders.

Tijdslijn van de wedstrijd

De deadline voor het indienen van ideeën is 31 januari 2021. De ideeën zullen door een onafhankelijke jury worden beoordeeld op drie criteria: wetenschappelijke excellentie, impact en reikwijdte, en management and implementation.

De geselecteerde teams zullen worden uitgenodigd om hun ideeën verder uit te werken en uit te voeren onder leiding van de werkgroep Best Idea 2021 tot de zomer van 2021. In het voorjaar en de zomer van 2021 zullen de teams worden uitgenodigd om bij te dragen aan een gezamenlijke conferentie over dit onderwerp, die wordt georganiseerd door de Royal Academy of Engineering in Londen, en om bij te dragen aan white papers over 'linking SSH and STEM' en over 'contribution to sustainability'.

Tegen de zomer van 2021 moeten de geselecteerde teams beslissen of ze een tweede beoordeling willen ondergaan. De teams die dan nog overblijven zullen worden uitgenodigd om hun ideeën te presenteren op de jaarlijkse CESAER-bijeenkomst (CAM) in oktober 2021 in Lund (Zweden). Daar wordt een winnaar gekozen die de prijs Best Idea 2021 ontvangt ter waarde van 20.000 euro. CESAER zal ondersteuning en begeleiding bieden bij de presentatie van deze ideeën.

Praktisch

CESAER heeft een Guide for Applicants ontwikkeld met alle informatie die nodig is om deel te nemen. Je kan je ook inschrijven voor de online informatieworkshop die op 15 oktober van 13.30 tot 15.00 uur plaatsvindt, met mogelijkheid om vragen te stellen aan de organisatoren.

Studenten en onderzoekers van de UGent die vragen hebben of overwegen om deel te nemen, nemen het best contact op met cesaer.best.idea@ugent.be.