Tom Vanden Berghe en Peter Vandenabeele zijn laureaten Charcot Stichting

(19-01-2017) De Charcot Stichting bekroont het onderzoek van dr. Tom Vanden Berghe en professor Peter Vandenabeele naar ferroptosis in multiple sclerose met een fonds van 44.500 euro.

Tom Vanden Berghe en Peter Vandenabeele zijn verbonden aan de vakgroep Biomedische Moleculaire Biologie (Inflammation Research Centre, VIB-UGent) binnen de faculteit Wetenschappen van de UGent. Ze doen onderzoek naar ferroptosis in multiple sclerose.

Multiple sclerosis is een aandoening van het centraal zenuwstelsel die wordt veroorzaakt door schade aan de isolatiehuls rond de uitlopers van de zenuwcellen. Recent werd een nieuw type van celdood ontdekt dat wordt veroorzaakt door een oxidatie van membranen. Ijzer speelt een belangrijke rol in het “roesten” van celmembranen, en deze vorm van celdood wordt daarom ferroptose genoemd. In de hersenen van MS-patiënten worden verhoogde ijzergehaltes waargenomen in beschadigde gebieden. Daarom willen de onderzoekers met genetische en farmacologische methoden onderzoeken of ferroptose een rol speelt in muismodellen voor MS en nagaan of blokkering van ferroptose verbetering brengt.

Voor hun studie ontvingen de wetenschappers op 19 januari 2017 van de Charcot Stichting een fonds van 44.500 euro.

Al 30 jaar zamelt het Charcot Stichting fondsen in voor, en investeert zij in het wetenschappelijk onderzoek naar MS. In België leiden meer dan 12. 000 personen aan deze tot nu toe ongeneesbare neurologische aandoening.