UGent leidt mee Europees UnILiON-netwerk

(11-02-2022) De UGent is sinds de oprichting in 2018 lid van UnILiON, een netwerk waar EU Liaison Officers van universiteiten over heel Europa intelligence delen over Europees onderzoeksbeleid. UGent'er Wendy Sonneveld werd onlangs verkozen tot co-voorzitter.

Samen met l’Université Aix-Marseille (AMU) is de UGent voorzitter voor de duur van een jaar, eenmaal verlengbaar. Wendy Sonneveld, Senior Policy Advisor EU-Affairs bij het EU-team van DOZA, zal het co-voorzitterschap voor de UGent opnemen.

In de rol van co-voorzitter wordt de UGent nog zichtbaarder richting de Europese Instellingen en collega’s van andere universiteiten. Het is daarbij een plezier om mijn expertise in teamverband te kunnen inzetten ten gunste van het netwerk en de UGent. Dit mandaat ondersteunt de rol van UGent als voorzitter van CESAER en lid van de Raad van Bestuur van EASSH. (Wendy Sonneveld, EU-team, directie Onderzoeksaangelegenheden; en co-voorzitter UnILiON)

De UGent beoogt een koppositie in Europa in te nemen als universiteit waar onderzoekers maximaal kunnen excelleren. Om het Europees beleid en de bijhorende onderzoeksfinanciering op te volgen is een netwerk zoals UnILiON cruciaal. Door vroegtijdig kennis te delen en te kunnen sparren met andere Liaison Officers van universiteiten die in Brussel zijn vertegenwoordigd, kan de UGent tijdig inspelen op onderzoeks- en innovatiebeleidsontwikkelingen.

Het is geen geheim dat het Europees beleid en de bijhorende Europese ontwikkelingen vaak complexe materie zijn waarbij expertise over hoe de EU werkt en waar de EU naartoe wil, noodzakelijk is. Als UGent zijn we nog ambitieuzer en leveren we bovendien pro-actief input op Europese beleidsontwikkelingen en de European Research Area. Om deze Public Affairs-ambities waar te maken heb je medewerkers nodig die verankerd zijn in Brussel. Met ons co-voorzitterschap van UnILiON verstevigen we die verankering. (professor Ignace Lemahieu, directeur Onderzoeksaangelegenheden)