Studenten UGent Campus Kortrijk bedienen thuis of op kot testmachines in labo

(03-12-2020) De studenten krijgen van thuis uit toegang tot de testmachines die zich fysiek in het labo van de UGent Campus Kortrijk bevinden. Een webcam toont live hoe de machine beweegt.

Inspiratie uit de industrie

De inspiratie om deze labo-opstellingen vanop afstand te bedienen, halen de ingenieurs bij hun industriële partners. In het bedrijfsleven wordt vaak een diagnose gegeven én hulp geboden op afstand. Studenten industrieel ingenieur Machine- en productieautomatisering aan de UGent Campus Kortrijk kunnen op die manier thuis of op kot de apparatuur in het universitaire labo bedienen. Zo werken ze ook van thuis uit met de nieuwste technologieën.kortrijk2

Investering

De opleiding investeerde zo’n 10.000 euro in 8 computers met webcam op een rollende tafel. Het andere materiaal (de sets met motoren en aandrijvingen) maken deel uit van de standaarduitrusting in het labo aan de UGent Campus Kortrijk.

24 studenten kunnen tegelijk de verschillende opstellingen op afstand bedienen. De lesgever is tijdens de laboles fysiek in het lab aanwezig en kan ingrijpen en bijsturen bij problemen. Bij problemen kunnen de studenten de docent via een digitaal platform om hulp vragen.

Praktijk Machine- en productieautomatisering: simulaties

Studenten leren onder andere de intelligente drives die motoren aansturen op afstand bedienen. Aan de hand van deze opstellingen simuleren ze heel eenvoudige tot complexe aandrijfproblemen, zoals bijvoorbeeld een probleem met de transportband.

Tijdens deze pilootfase volgen vooral de 3e en 4e jaarsstudenten industrieel ingenieur hun laboles op afstand. In een later stadium kunnen ook de jongere studenten aansluiten.

Eerste reacties

Het systeem wordt positief onthaald. Een voordeel is alvast dat iedereen uit de groep simultaan toegang op afstand krijgt. In het labo zelf krijgt één student uit de groep controle over de machine terwijl andere groepsleden toekijken.

Het systeem op afstand kan ook later in het academiejaar ingezet worden voor studenten die fysiek niet aanwezig kunnen zijn wegens ziekte of om bepaalde proeven achteraf van thuis in te oefenen.

Praktijklesgevers Machine- en productieautomatisering UGent Campus Kortrijk
Steve Dereyne