Zondag 27 november: Dag van de Wetenschap!

(23-11-2016) Waarom tellen Gentse onderzoekers deeltjes uit de kosmos op de Zuidpool? Hebben planten ook last van hun hormonen?

Wat deed astronaut Frank De Winne aan boord van het ISS? Wat als Einstein een virtual reality-bril had gehad? Welk geluid maakt elektriciteit? Ontdek het allemaal op De Dag van de Wetenschap, het grootste wetenschapsevenement in Vlaanderen en Brussel. In Gent is er het WoooW wetenschapsfestival in het MIAT. Ook tal van bedrijven, sterrenwachten, doe-centra, musea en labo’s openen hun deuren. Er is voor elk wat wils!

Op de Dag van de Wetenschap kun je ontdekken hoe wetenschappelijk onderzoek en technologische innovaties hun plaats veroverd hebben in elk aspect van ons dagelijks leven, en hoe het belangrijke troeven zijn voor onze toekomst. De UGent doet mee in en rond Gent én in Kortrijk, met meer dan veertig activiteiten. Er zijn fascinerende demo’s, interactieve workshops en rondleidingen, boeiende lezingen, wandelingen, en tentoonstellingen over zowat alle wetenschapsdomeinen.

Kinderprogramma

Nieuwsgierige kinderen zijn de wetenschappers van morgen. Zij zijn dan ook hartelijk welkom op de Dag van de Wetenschap! Er zijn verschillende toffe kinderworkshops op het Wetenschapsfestival in het MIAT. Maar ook in het Doe-Chemie Centrum, campus Plateaustraat, het Aelmoeseneiebos, en de Volkssterrenwacht Armand Pien valt er voor kinderen heel wat te beleven. In Kortrijk is er een heuse wetenschapsshow.

Hoe evenwichtig ben jij?

Het massa-experiment van de Dag van de Wetenschap zoomt dit jaar in op een gezonde levensstijl. Want die draait om meer dan gezond eten alleen. Vul snel de vragenlijst in en ontdek of jouw aanpak in balans is! http://www.dagvandewetenschap.be/massa-experiment

Praktisch

 • De Dag van de Wetenschap vindt plaats op zondag 27 november 2016
 • Een overzicht van alle activiteiten in Vlaanderen is te vinden op www.dagvandewetenschap.be. Voor Gent is een stadsplan beschikbaar met alle Gentse activiteiten.
 • Bijna alle activiteiten zijn gratis. Voor sommige activiteiten moet je reserveren. Dit staat steeds duidelijk aangegeven.

Meer over de UGent-activiteiten

 • Flyer WooowWoooW Wetenschapsfestival
  Test je kennis over bacteriën in een interactieve quiz, luister naar Frank De Winnes ruimtevaartavonturen, kijk door een telescoop naar de zon of leer Sanskrit spreken. Het kan allemaal op WoooW, een wonderlijk en interactief wetenschapsfestival in het MIAT dat de UGent samen met de andere hogeronderwijsinstellingen in Gent organiseert.
 • iGent
  Wil je weten hoe optische microchips gemaakt worden, of hoe wij de wereld in 3D zien? Breng dan een bezoekje aan iGent (Technologiepark, Zwijnaarde)! Je kunt er ook je eigen LED dobbelsteen, zonnecel, #SelfIR, of lichtschilderij maken. Ook de bio-informaticatentoonstelling ‘van nucleotide tot netwerk’ is in het iGent gebouw te bewonderen.
 • Plateau
  In de gangen van het Plateaugebouw kunnen kinderen via een heuse cryptografische schattenjacht op zoek gaan naar… de schat van de rector! Volwassenen kunnen er de mooie Faculteitsbibliotheek ingenieurswetenschappen en  architectuur bezoeken.
 • Aelmoeseneiebos
  Ontdek dit online pratend bos dat via hightech sensoren op de bomen zijn geheimen prijsgeeft.
 • Volkssterrenwacht Armand Pien
  Neem deel aan een zoektocht in de volkssterrenwacht en bewonder de prachtige telescoop uit 1880. Je kunt er ook lezingen bijwonen en je kennis testen in de Pien-Wetenschapsquiz.
 • UZ Gent
  Interesse in medische beeldvorming? Volg dan één van de rondleidingen in de labo’s van het Infinity Lab en de dienst Nucleaire Geneeskunde en ontdek er alles over PET, SPECT, MRI, CT, etc…
 • Doe-Chemie Centrum (de Sterre)
  Volg demonstraties, experimenteer zelf, of proef een ijsje gemaakt met behulp van vloeibare stikstof!
 • Technologiepark Zwijnaarde
  Neem deel aan de rondleiding in het VIB te Zwijnaarde, ontdek welk toponderzoek er daar gebeurt en analyseer zelf een plantje!
 • i-Brain Lust & Liefde - festival over de hersenen (Zebrastraat)
  Ontdek hoe, waarom en op wie word je verlief wordt, of mannen echt elke 7 seconden aan seks denken, en of therapie je relatie redden…
 • UGent Campus Kortrijk
  Ook op onze campus in Kortrijk vinden tal van activiteiten plaats. Je kunt er leren programmeren door het maken van een eigen game, een lezing rond WO II volgen, of de interactieve show ‘CSI @ Kortrijk’ bijwonen.
 • Bijloke
  Het live debat "Zit het kwaad in elk van ons?" is de kick-off voor het Canvaswetenschapsprogramma "De Herontdekking van de Wereld" waarin wetenschappers op zoek gaan naar hun helden.