Zondag 26 november: Dag van de Wetenschap

(26-10-2017) Ontdek het aanbod van de UGent op de Dag van de Wetenschap

Dag van de Wetenschap - wetenschapscommunicatie - maatschappijKan je kanker behandelen met geluid? Hoe gevaarlijk is een USB-stick die je vindt op straat? Bestaan er honden met epilepsie? Waar komt de vis op je bord vandaan? Hoe feestten mensen in de middeleeuwen?

Wat is deeleconomie? Hoe gebeurt onderzoek op Antarctica? Of test je liever virtual reality uit? Het kan allemaal op De Dag van de Wetenschap, het grootste wetenschapsevenement in Vlaanderen en Brussel. In Gent is er het WoooW wetenschapsfestival in het MIAT. Ook tal van bedrijven, sterrenwachten, doe-centra, musea en labo’s openen hun deuren. Er is voor elk wat wils!

Op de Dag van de Wetenschap kun je ontdekken hoe wetenschappelijk onderzoek en technologische innovaties hun plaats veroverd hebben in elk aspect van ons dagelijks leven, en hoe het belangrijke troeven zijn voor onze toekomst. De UGent doet mee in en rond Gent én in Kortrijk, met meer dan zestig activiteiten. Er zijn fascinerende demo’s, interactieve workshops, rondleidingen en wetenschapscafés, boeiende lezingen, wandelingen, en tentoonstellingen over zowat alle wetenschapsdomeinen.

Kinderprogramma

Nieuwsgierige kinderen zijn de wetenschappers van morgen. Zij zijn dan ook hartelijk welkom op de Dag van de Wetenschap! Er zijn verschillende toffe kinderworkshops op het Wooow Wetenschapsfestival in het MIAT. Maar ook in het Doe-Chemie Centrum, campus Plateaustraat, het Aelmoeseneiebos, UGent Campus Kortrijk, en de Volkssterrenwacht Armand Pien valt er voor kinderen heel wat te beleven.

PraktischDag van de wetenschap 2017

 • De Dag van de Wetenschap vindt plaats op zondag 26 november 2017
 • Een overzicht van alle activiteiten in Vlaanderen is te vinden op www.dagvandewetenschap.be
 • Voor Gent komt er een stadsplan met alle Gentse activiteiten.
 • Bijna alle activiteiten zijn gratis. Voor sommige activiteiten moet je reserveren. Dit staat steeds duidelijk aangegeven.

Meer over de UGent-activiteiten

 • WoooW Wetenschapsfestival Wooow wetenschapsfestival 2017
  Kan je kanker behandelen met geluid? Hoe gevaarlijk is een USB-stick die je vindt op straat? Bestaan er honden met epilepsie? Hoe feestten mensen in de middeleeuwen? Je ontdekt allemaal op WoooW, een wonderlijk en interactief wetenschapsfestival in het MIAT dat de UGent samen met andere hogeronderwijsinstellingen in Gent organiseert.

 • iGent
  Maak je eigen LED dobbelsteen of seingever, soldeer je eigen signaalzoeker, of test een echte 3D printer uit.

 • Plateau
  In de gangen van het Plateaugebouw kunnen kinderen via een heuse cryptografische schattenjacht op zoek gaan naar… de schat van de rector!

 • Aelmoeseneiebos
  Ontdek dit online pratend bos dat via hightech sensoren op de bomen zijn geheimen prijsgeeft.

 • Volkssterrenwacht Armand Pien
  Bezoek de volkssterrenwacht en bewonder er de telescoopkoepels, het weerstation, en het hoogste grasveld van Gent! Je kunt er ook lezingen bijwonen over meteoren of het MOCCA project.

 • Rondleiding Out of the Box Out of the Box
  Voor de 200e verjaardag van de UGent zendt het Gents Universiteitsmuseum (GUM) academische erfgoedcollecties uit naar vier cultuurhuizen in de stad: de Sint-Pietersabdij, Museum Dr. Guislain, Design museum Gent en de Sint-Baafskathedraal.

 • UZ Gent
  Wil je meedenken over de beste zorg? Schrijf je snel in voor het omgekeerd wetenschapscafé! Interesse in medische beeldvorming? Volg dan één van de rondleidingen in de labo’s van het Infinity Lab en de dienst Nucleaire Geneeskunde en ontdek er alles over PET, SPECT, MRI, CT, etc…

 • Design Museum GentZeepaardje
  Prof.dr. Dominique Adriaens geeft een lezing rond de relatief recente wetenschap 'biomimetics' (bios = leven; mimesis = imiteren) en Jeroen Bourgonjon spreekt over de culturele meerwaarde van games.

 • STAM
  Bezoek de expo ‘Stad en universiteit. Sinds 1817’ over hoe stad en universiteit al 200 jaar samenleven. Eén zaal staat volledig in het thema van ‘de stad als laboratorium’.

 • Doe-Chemie Centrum (de Sterre)STAM
  Het Doe-chemie Centrum van de Faculteit Wetenschappen van de UGent gooit de deuren open! Volg demonstraties, experimenteer zelf, of proef een ijsje gemaakt met behulp van vloeibare stikstof!

 • UGent Campus Kortrijk
  Ook op onze campus in Kortrijk vinden tal van activiteiten plaats. Je kunt er robots ontmoeten, een interactieve gaming mat, vouwfiets, of nieuwe loop-app testen, meedoen aan ‘Escape the LAB’, een lezing rond het elektriciteitsnet volgen, of zelf een sleutelhanger of bio-polymeer maken.

 • i-Brain, een festival over de hersenen (Zebrastraat)
  Het thema van dit jaar is 'Sport: Brein & Bewegen'. Het festivalprogramma bestaat uit een mix van wetenschappelijke presentaties, workshops, gesprekken, demo’s en zo veel meer.ibrain festival
Lees meer artikels over: