Zondag 25 november 2018: Dag van de Wetenschap!

(24-10-2018) Ontdek de talloze activiteiten van de UGent op de Dag van de Wetenschap in Gent en Kortrijk

Wat heeft ons brein met onze darmen te maken? Lopen er binnen tien jaar mensen rond op Mars? Hoe erg is digitale stress? Hoe worden 3D beelden gemaakt van het menselijk lichaam? Wil je zelf een ‘hakkebord’ of een LED dobbelsteen maken?

Wat is immunotherapie precies? Benieuwd naar een worm op sterk water? Of test je liever virtual reality uit? Het kan allemaal op De Dag van de Wetenschap, het grootste wetenschapsevenement in Vlaanderen en Brussel. In Gent is er het WoooW wetenschapsfestival in het Industriemuseum. Ook tal van bedrijven, sterrenwachten, doe-centra, musea en labo’s openen hun deuren. Er is voor elk wat wils!

Op de Dag van de Wetenschap kun je ontdekken hoe wetenschappelijk onderzoek en technologische innovaties hun plaats veroverd hebben in elk aspect van ons dagelijks leven, en hoe het belangrijke troeven zijn voor onze toekomst. De UGent doet mee in en rond Gent én in Kortrijk, met meer dan vijftig activiteiten. Er zijn fascinerende demo’s, interactieve workshops, spannende blind dates, interessante rondleidingen en wandelingen, boeiende lezingen, en tentoonstellingen over zowat alle wetenschapsdomeinen.

KinderprogrammaIndustriemuseum

Nieuwsgierige kinderen zijn de wetenschappers van morgen. Zij zijn dan ook hartelijk welkom op de Dag van de Wetenschap! Er zijn verschillende toffe kinderworkshops op het Wooow Wetenschapsfestival in het Industriemuseum. Maar ook in iGent, het Doe-Chemie Centrum, het Ufo, het UZ, UGent Campus Kortrijk, en de Volkssterrenwacht Armand Pien valt er voor kinderen heel wat te beleven.

PraktischDag van de Wetenschap 2018

• De Dag van de Wetenschap vindt plaats op zondag 25 november 2018
  • Een overzicht van alle activiteiten in Vlaanderen is te vinden op www.dagvandewetenschap.be. Voor Gent komt er een stadsplan beschikbaar met alle Gentse activiteiten.
  • Bijna alle activiteiten zijn gratis. Voor sommige activiteiten moet je reserveren. Dit staat steeds duidelijk aangegeven.

Meer over de UGent-activiteiten

• WoooW WetenschapsfestivalOnder water
    • Wat heeft ons brein met onze darmen te maken? Lopen er binnen tien jaar mensen rond op Mars? Hoe erg is digitale stress? Hoe kom je te weten wat er in een Surprise-ei zit zonder het te breken? Je ontdekt allemaal op WoooW, een wonderlijk en interactief wetenschapsfestival in het Industriemuseum dat de UGent samen met andere hogeronderwijsinstellingen in Gent organiseert.
  • Volkssterrenwacht Armand Pien
    • Breng een bezoekje aan de volkssterrenwacht in Gent, met onder andere de prachtige telescoop uit 1880, het synoptische weerstation en een uniek zicht op Gent vanaf het dakterras! Je kunt er ook een eerste blik werpen op het VLINDER citizen science project, dat de invloed van onze omgeving op ons klimaat nagaat.
    • SteinheilIn haar lezing ‘op reis door het universum’ neemt Caroline Straatman je mee op een reis van de aarde tot aan het verste punt in het universum dat tot nu toe is waargenomen.
  • UZ Gent
    • Wil je weten hoe 3D beelden van het menselijk lichaam gemaakt worden? Volg dan één van de rondleidingen in de labo’s van het Infinity Lab en de dienst Nucleaire Geneeskunde en ontdek er alles over PET, SPECT, MRI, CT, MRI, etc…
    • Dit jaar stelt ook het Centrum voor Medische Genetica Gent haar deuren open. Ontdek er op een speelse manier welke verhalen in onze cellen schuilen: hoe bepalen onze genen hoe we er uit zien?
  • iGentUZ Gent
    • Wil je knutselen met soldeerpasta en een soldeerover? Dat kan! Maak je eigen LED dobbelsteen … en neem dit leuke gadget mee naar huis!
  • Ufo
    • Maak je eigen ‘hakkebord’, een middeleeuwse mix tussen een gitaar en een xylofoon. Ook dit mag op het einde mee naar huis!
  • Doe-Chemie (de Sterre)
    • Volg demonstraties, experimenteer zelf, of proef een ijsje gemaakt met behulp van vloeibare stikstof!
  • UGent Campus KortrijkJamilMaster
    • Maak zelf composteerbare kunststoffen, jongleer met een robot of experimenteer met virtual reality op de ontdekkingsmarkt.
    • Volg een lezing over de toekomst van ons elektriciteitsnet: zal er altijd stroom zijn of moeten we zelf in deze basisbehoefte voorzien?
  • i-Brain, een festival over de hersenen (Zebrastraat)
    • Het thema van dit jaar is ‘Recht: vrije wil, waarden en normen, schuld en boete’. Het festivalprogramma bestaat uit een mix van wetenschappelijke presentaties, workshops, gesprekken, demo’s en zo veel meer. Je kunt er ook een live hersendissectie bijwonen.