Zondag 24 november 2019: Dag van de Wetenschap!

(07-10-2019) Ontdek op 24 november 2019 de talloze activiteiten van de UGent op de Dag van de Wetenschap in Gent en Kortrijk

Glutenvrije voeding: hype of feit? Heeft de zon vlekken? Is er leven mogelijk op Mars? Benieuwd naar een zwevende trein of een expeditie naar planeet 'Moendoes'? Wil je je laten misleiden door GILI, bewegen in virtual reality, of koekjes gemaakt van insecten proeven? Het kan allemaal op de Dag van de Wetenschap, het grootste wetenschapsevenement in Vlaanderen en Brussel. In Gent is er onder andere het Wooow wetenschapsfestival in de Krook en het Ufo. Ook tal van bedrijven, sterrenwachten, doe-centra, musea en labo’s openen hun deuren. Er is voor elk wat wils!

Dag van de WetenschapDag van de Wetenschap 2019

Op de Dag van de Wetenschap kun je ontdekken hoe wetenschappelijk onderzoek en technologische innovaties hun plaats veroverd hebben in elk aspect van ons dagelijks leven, en hoe het belangrijke troeven zijn voor onze toekomst.

De UGent doet mee in en rond Gent én in Kortrijk, met meer dan negentig activiteiten. Er zijn fascinerende demo’s, interactieve workshops, spannende blind dates, interessante rondleidingen en wandelingen, boeiende lezingen, en tentoonstellingen over zowat alle wetenschapsdomeinen.

Ook voor kinderen valt er heel wat te beleven. Zo zijn er op het Wooow Wetenschapsfestival, in de Volkssterrenwacht Armand Pien, het Doe-Chemie Centrum, het UZ Gent en de UGent Campus Kortrijk verschillende toffe kinderworkshops.

Welke UGent activiteiten zijn er?

GiliWaarom ben ik zo vaak verkouden? Hoe werkt het internet of things? Waarom laat ik me zo makkelijk misleiden (ook al denk ik van niet)? Wat heeft ons brein met onze darmen te maken? Benieuwd naar een zwevende trein, koekjes gemaakt van insecten, of meetkunde in virtual reality? Of laat je je liever beetnemen door GILI? Je ontdekt allemaal op Wooow, een wonderlijk en interactief wetenschapsfestival in de Krook en het Ufo dat de UGent samen met andere hogeronderwijsinstellingen in Gent organiseert.

Marsrover

Was je al eens in de volkssterrenwacht in Gent, met onder andere de prachtige telescoop uit 1880, het weerstation en een uniek zicht op Gent vanaf het dakterras? Nee? Als je langskomt op de dag van de wetenschap, kun je meteen één van de fascinerende lezingen over de rode planeet Mars meepikken. Je kunt er ook een robot laten rondrijden op een Marslandschap of een planeten-zoektocht doen.

Hart voor onderzoekHoe worden 3D beelden van het menselijk lichaam gemaakt? Hoe werkt mijn brein? Wat is een biobank? Hoe werkt immunotherapie? Wat heeft Google met hartritmestoornissen te maken? Hoe wordt hartfalen bij jonge sporters onderzocht? En hoe worden bindweefstelziektes opgespoord? Ontdek het allemaal in UZ Gent! Er vinden verschillende rondleidingen, interactieve workshops en lezingen plaats.

Even nood aan een pauze? Je kunt er ook een drankje drinken in de bar.

Biokunststoffen

Volg demonstraties, experimenteer zelf, of proef een ijsje gemaakt met behulp van vloeibare stikstof: Doe-Chemie gooit de deuren open!

Wil je in een virtuele wereld bewegen, zelf een sleutelhanger maken met behulp van een robotarm, textiel kleuren met fruitafval, of meer te weten komen over glutenallergie? Dat kan allemaal in de UGent Campus Kortrijk.

Tijdens het i-Brain festival in de Zebrastraat gaan we en andere UGent onderzoekers op zoek naar de verschillen en gelijkenissen tussen de hersenwerking en het gedrag van mensen en dieren.

Maak je eigen elektronische dobbelsteen... en neem dit leuke gadget mee naar huis! Deze workshop vindt plaats in de iGent toren.

• De Dag van de Wetenschap vindt plaats op zondag 24 november 2019
  • Een overzicht van alle activiteiten in Vlaanderen is te vinden op www.dagvandewetenschap.be
  • Bijna alle activiteiten zijn gratis. Voor sommige activiteiten moet je reserveren. Dit staat steeds duidelijk aangegeven.