Ontdek UGent-onderzoek(ers) op Dag van de Wetenschap

(04-11-2020) Dit jaar gaat de Dag van de Wetenschap helemaal digitaal. UGent onderzoekers geven het beste van zichzelf op www.dagvandewetenschap.be

Op zondag 22 november 2020 katapulteren we via www.dagvandewetenschap.be een flinke lading wetenschap en technologie rechtstreeks jouw huiskamer in. Dit jaar hoef je niet van de ene activiteit naar de andere te rijden, te fietsen of te stappen. Je logt gewoon in en klikt op de activiteiten die jou het meest aanspreken.
 

 

Live en 'on demand'

Op www.dagvandewetenschap.be vind je op 22 november een livestream waarin onderzoekers jou, live vanuit de studio in Technopolis, meenemen in de wondere wereld van de wetenschap. Daarnaast vind je op de website ook tal van andere activiteiten, die 'live' of 'on demand' kunnen zijn:

 • On demand betekent dat je de activiteit kunt doen wanneer dat jou het beste past. Denk aan een virtuele rondleiding, een opgenomen lezing, een computergame, een podcast, of een experiment dat je op de computer kunt uitvoeren. Hiervoor hoef je uiteraard niet in te schrijven. Alle on demand activiteiten blijven ook na de Dag van de Wetenschap toegankelijk. 
 • Live betekent dat je de activiteit op één bepaald moment op 22 november kunt volgen. Denk aan een live lezing, een online quiz, een live opgenomen podcast of een interactieve workshop. Voor sommige 'live' activiteiten moet je reserveren. Dit staat altijd duidelijk aangegeven op www.dagvandewetenschap.be

UGent @ Dag van de Wetenschap

De UGent biedt op de Dag van de Wetenschap meer dan zestig activiteiten aan. 

Games, quizzes en blind datesPaling

 • Red de palingIn dit spel kruip je in de huid van paling 'Angie' en moet je langs tal van gevaarlijke obstakels zwemmen om zo de open zee te bereiken. Speel het spel, deel je score via sociale media en maak kans op een prijzenpakket!
 • ReTHINK: online quiz over duurzaamheid en circulaire processen. Onze planeet staat in brand. Wat kunnen wij doen om ze te redden? Doe mee aan deze quiz voor jong en oud... en win een leuke prijs!
 • Grand Challenges Quiz. Kom jouw kennis testen tijdens één van deze vier quizzen en maak kans op een mooie prijs. Er is elk uur een quiz van een halfuurtje. Om 13h: leren van ons immuunsysteem, om 14h: Vvirale infecties, om 15h: fascinerende micro-organismen en om 16h: nieuwe therapieën.
 • Dyscaperoom: ervaar solliciteren met leerstoornissenOp een dag vind je de job van je leven! Maar krijg je die ook te pakken? Voor mensen met leerstoornissen is dit een nog grotere uitdaging. In deze escaperoom ga je op zoek naar je droomjob. Krijg jij de job... of val je onderweg af?
 • Vraag maar raak! Probeer live met ja/nee vragen te raden waarover Eline haar onderzoek gaat! Eenmaal jullie dat geraden hebben, vertelt Eline wat haar onderzoek zo speciaal maakt.
 • Blind date 'Dieren leren ons meer dan fabels'. Reserveer snel je plekje voor een 1-op-1 live blind date met Laetitia Cicchelero en ontdek hoe dieren en mensen elkaar kunnen helpen bij gezondheidsproblemen.
 • Slagen en aan de slag met dyscalculie. Test jouw kennis en vooroordelen over dyscalculie in een quiz, en krijg daarna een kennisclip met antwoorden op vragen als: wat is dyscalculie, wanneer heb je dyscalculie, hoe krijg je dyscalculie...?

Experimenten

 • Ontdek hoe aandachtig jij bentDoe mee aan dit aandachtsexperiment en krijg meer uitleg over hoe deze experimenten ons helpen om aandacht te begrijpen, en hoe dit jou kan helpen in jouw dagelijks leven.
 • Breng de natuur in huis! Speel met foto’s en breng zo de natuur in huis voor een gezonde geest in een gezond lichaam.
 • Politieke gender stereotypen: competente mannen en linkse vrouwen? In deze live lezing gaat Robin Devroe dieper in op de vraag of we deze stereotypen ook in Vlaanderen terugvinden. Bovendien krijg je als deelnemer ook de unieke kans om zelf deel te nemen aan een nieuw online experiment hierover!
 • #CoronaCookingSurvey. Wat is de impact van de pandemie op jouw kook- en eetgedrag?

Kennisclips, lezingen en filmpjesDvdW2020

De wiskundigen aan de UGent geven dit jaar maar liefst vijf lezingen:

Daarnaast zijn er nog tal van andere lezingen:

Podcasts en filmpjesHeleen Dewitte

Stefanie en Mitchel maakten een reeks podcasts over de toekomst van onze (mentale) gezondheid en de behandeling ervan. In elk van de podcasts spreken ze met een UGent onderzoeker, en bovendien is er om 16u een live chat sessie waarin jouw vragen beantwoord worden.

Tijdens 'Ik twijfel, dus ik ben' nodigt het GUM wetenschappers uit om in hun hoofd te laten kijken. Emma Vanpaemel en Matthias Somers (Urgent.fm), gaan met hen in gesprek en laten zich leiden door het 'rad van de twijfel'.

Interesse in het brein? Ontdek de podcasts van Breinwijzer:

Ook de filmpjes en podcasts van de Universiteit van Vlaanderen zijn te (her)ontdekken:

Tot slot zijn er ook speciale afleveringen van deze podcasts:

Virtuele rondleidingenMensenrechten

 • Van (DN)A tot Z(ebravis)Ben je gefascineerd door DNA, proefdieren en genetisch onderzoek? Doe deze unieke virtuele rondleiding in het Centrum voor Medische Genetica, en krijg een inkijk in de onderzoeken die daar gebeuren.
 • Bezoek het Centrum voor mensenrechten. Neem een kijkje achter de schermen in het Centrum voor mensenrechten! 
 • Wat is een biobank? Volg achter de schermen mee hoe de verwerking en opslag van menselijk lichaamsmateriaal gebeurt en krijg een unieke kijk in de centrale biobank van het UZ van Gent.
 • De stretch van pizzakaas! Welke kaas strooien we op onze pizza? Kan elke kaas gebruikt worden als pizzakaas? Waar wordt deze kaas gemaakt? Ontdek in dit filmpje het UGent onderzoek naar... pizzakaas!
 • De middeleeuwen dicht(er)bij! De nieuwe website Medieval/Modern UGent brengt toponderzoek over de middeleeuwen naar je toe met blogs, video’s, podcasts en nog veel meer.
 • Van patiënt via arts naar onderzoeker... en terug! Wat is voor jou als patiënt belangrijk? Wat kunnen artsen en wetenschappers leren van jou? Ontdek het via deze infofilmpjes.

Workshops en demo's

 • Hoe blijft een vliegtuig in de lucht? Maak in deze live workshop zelf een vliegtuig en leer hoe het in de lucht kan blijven! Te laat om in te schrijven? Deze workshop is er nu ook on demand.
 • Waar ging men vroeger aan dood?Wil je meer weten over cholera, tuberculose, de Spaanse griep, kanker of andere doodsoorzaken in de 19de en 20ste eeuw? Bekijk het filmpje van Sarah Heynssens en help mee aan dit Citizen Science project.
 • De wereld simuleren. Ga in deze live interactie demo samen met Toon Baeyens op verkenning en probeer natuurkundige fenomen te simuleren.

Kinderuniversiteit

Wetenschap voor kinderen in deze online kinderuniversiteit over klimaat:

Meer informatie

Contact