Influencers Stijn Ledegen en Yassine Boubout zetten mee hun schouders onder #Damagnog

(29-03-2021) De campagne “#Damagnog” van Wat Wat en de UGent wil jongeren op een positieve manier doen nadenken over wat nog kan tijdens deze periode. Influencers Stijn Ledegen en Yassine Boubout steunen de campagne.

Stijn Ledegen en Yassine Boubout zijn actief op sociale media en hebben daar een breed publiek. Ze brengen vaak thema’s onder de aandacht die voor hen belangrijk zijn, zoals inspraak in de Moslimexecutieve en justitie. Vandaag zetten ze mee hun schouders onder #Damagnog. Ze werpen hun eigen unieke blik op wat nog kan en mag. De campagne loopt nog enkele weken. Hiermee willen Wat Wat en de UGent jongeren inspireren en motiveren om verder te gaan.

Via Wat Wat is er een ludieke instagramfilter die kan gebruikt worden om enkele leuke ideetjes mee te geven voor activiteiten tijdens deze maatregelen. Stijn Ledegens resultaat was “Host je eigen talkshow.” Hij reageert in zijn story:

"Nog een idee feitelijk, een talkshow! Als jullie een goed idee hebben voor iemand om een talkshow mee te doen, let me know.”

Yassine organiseerde een Q&A-sessie over wat nog mag en niet mag. Volgers vroegen hem naar een gevarieerde reeks activiteiten en of al dan niet die toegelaten zijn, zoals wisselen van knuffelcontact (het mag: om de 6 weken), buiten sporten met vrienden (het mag nog: op 1.5m afstand) en zelfs matrassen verkopen (wat uiteraard ook nog mag). Na de “Ken uw rechten”-sessie steekt hij zijn volgers een hart onder de riem door te zeggen dat er eigenlijk nog best veel mag.

Ook Stijn zet aan om positief te zijn.

“Het is natuurlijk niet altijd makkelijk, integendeel er zijn heel veel restricties, maar tegelijkertijd wil dat niet altijd zeggen dat we niets mogen doen. We moeten proberen te relativeren. Ik vind het een heel mooi initiatief van @watwat_jijweet dat ze ons bewust willen maken van wat er nu eigenlijk wel nog mag. Het is  beter om te focussen op het positieve dan op het negatieve. Dus nooit vergeten: Damagnog!”

De campagne volgt op de lancering van enkele YouTubefilmpjes op het kanaal van Wat Wat, waarin jongeren getuigen over verschillende thema’s gerelateerd aan de pandemie, gaande van pauze nemen tot betrouwbare informatie vinden. Door hier mee achter te staan hoopt Yassine voornamelijk het idee te stimuleren dat er op zich nog veel mag. Hij verduidelijkt:

“Door de grote verwarring die wij allemaal hebben , maar voornamelijk ook jongeren, is het bij de snel veranderende maatregelen vaak niet duidelijk wat wel toegestaan is. Ik wou daar mijn steentje bijdragen.”

Stijn doet mee aan de campagne omdat hij niet machteloos aan de zijlijn wil blijven staan, zo zegt hij zelf.

“Ik heb zelf een klein broertje en twee jongere zusjes die het niet altijd even makkelijk hadden tijdens deze pandemie. De studenten werden amper of gewoonweg soms compleet genegeerd waardoor het mentaal welzijn van veel studenten een flinke deuk kreeg.” Hij praat verder over onze platformen voor het goede te moeten gebruiken en een positieve bijdrage leveren: “Voor ons is het misschien een filmpje maar voor iemand anders kan het een zeer relevante boodschap zijn waardoor hij of zij zijn perspectief kan veranderen en terug kan doorgaan met het nodige levensoptimisme.“

Damagnog! is een project van de Universiteit Gent en WAT WAT in opdracht en met steun van van het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO).

Om Yassine Boubout of Stijn Ledegen te contacteren: nicky.vandeghinste@ugent.be

Prof. Alexis Dewaele