De Jonge Academie verwelkomt drie onderzoekers van de UGent

(13-02-2020) De Jonge Academie heeft twaalf nieuwe leden verkozen na een oproep, waarvan drie van de UGent: Sarah Verhulst, Roosmarijn Vandenbroucke en Tine Destrooper.

De Jonge Academie is een interdisciplinaire en interuniversitaire ontmoetingsplaats van jonge toponderzoekers en -kunstenaars met een eigen kijk op wetenschap, maatschappij, kunst en beleid. Via standpunten, opinies en evenementen over actuele thema’s wil zij bijdragen aan de publieke beeldvorming over wetenschap en aan het debat over wetenschapsbeleid, specifiek vanuit het perspectief van de jonge academicus en kunstenaar. De nieuwe leden zijn lid van 1 april 2020 tot 31 maart 2025.

Voorstelling nieuwe UGent-leden van de Jonge Academie

Tine DestrooperTine Destrooper (UGent) onderzoekt hoe maatschappijen kunnen omgaan met de erfenis van gewelddadig conflict en grootschalige mensenrechtenschendingen, en kijkt specifiek naar de vraag welke rol slachtoffers kunnen spelen in het opzetten van tribunalen, waarheidscommissies en andere mechanismen om een terugkeer van het conflict te vermijden.

 

 Roosmarijn VandenbrouckeRoosmarijn Vandenbroucke (UGent en VIB) onderzoekt hoe de communicatie tussen lichaam en hersenen gebeurt in gezonde omstandigheden en in hersenaandoeningen zoals Alzheimer en Parkinson, met als doel nieuwe behandelings-strategieën te identificeren. Vanuit haar kennis van de bloedhersenbarrière bestudeert ze met haar team nieuwe methoden om medicijnen efficiënter tot in de hersenen te brengen.

 

 

Sarah VerhulstSarah Verhulst (UGent) doet als ingenieur elektronica en akoestiek interdisciplinair onderzoek naar de mechanische en neurale basis van het menselijk gehoor (en -schade). Ze ontwikkelt innovatieve technologieën rond gehoor, spraakverstaan en akoestiek, zoals snelle diagnostische tests voor gehoorschade en algoritmen voor de hoorapparaten en hearables van de toekomst.

Inauguratie

Wie de nieuwe leden persoonlijk wil feliciteren, kan zich inschrijven voor de inauguratie die zal plaatsvinden op vrijdag 20 maart om 14 uur in het Paleis der Academiën in Brussel. De UGent wenst hen veel succes!

Contact

Bert Seghers (secretaris)
Jonge Academie
Hertogsstraat 1
1000 Brussel
info@jongeacademie.be
+32 (0) 2 550 23 32