De Jonge Academie verwelkomt drie onderzoekers van de UGent

(18-02-2019) De Jonge Academie heeft elf nieuwe leden verkozen na een open oproep, waarvan drie van de UGent: Christophe Vandeviver, Lynda Grine en Marjan Doom. Ze zijn lid van 1 april 2019 tot 31 maart 2024.

De Jonge Academie is een interdisciplinaire en interuniversitaire ontmoetingsplaats van jonge toponderzoekers en -kunstenaars met een eigen kijk op wetenschap, maatschappij, kunst en beleid. Via standpunten, opinies en evenementen over actuele thema’s wil zij bijdragen aan de publieke beeldvorming over wetenschap en aan het debat over wetenschapsbeleid, specifiek vanuit het perspectief van de jonge academicus en kunstenaar.

Voorstelling nieuwe UGent-leden van de Jonge Academie

Marjan DoomMarjan Doom (UGent) verrichtte als dierenarts onderzoek op de anatomie van het bloedvatenstelsel. Vandaag exploreert ze als directeur van het Gents Universiteitsmuseum de taal tussen wetenschap, kunst en samenleving. Als curator zoekt ze de dialoog met kunstenaars op. Ze wil bezoekers de schoonheid van het wetenschappelijk proces laten ervaren in al zijn kwetsbaarheid en menselijkheid. Haar tentoonstellingen onderschrijven in die zin ook de kracht van het wetenschappelijk denken.

Lynda GrineLynda Grine (UGent, UZ Gent) is biochemicus en onderzoekt dermatologische aandoeningen, waaronder psoriasis. Zo is ze dagelijks bezig met hoe we vandaag precisie- en gepersonaliseerde geneeskunde kunnen toepassen in de dermatologie, bijvoorbeeld door het gebruik van biomerkers. Ze is gepassioneerd door wetenschapscommunicatie in alle gedaanten.

Christophe VandeviverChristophe Vandeviver (UGent en Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving) onderzoekt hoe en waar crimineel gedrag gepleegd wordt en welke lessen daaruit getrokken kunnen worden om criminaliteit te voorkomen, met focus op spreiding van criminaliteit en criminaliteitscontrole in tijd en ruimte. Hij combineert daartoe kennis en methoden uit de criminologie, geografie, gedragsecologie en gezondheidswetenschappen.

Inauguratie

Wie de nieuwe leden persoonlijk wil feliciteren, kan zich inschrijven voor de inauguratie die zal plaatsvinden op dinsdag 12 maart in het Paleis der Academiën in Brussel. De UGent wenst hen veel succes!

Bert Seghers (secretaris)
Jonge Academie