Deelnemers gezocht voor onderzoek naar foutcorrecties in online nieuws

(12-10-2021) De onderzoeksgroep DDCM binnen de vakgroep Telecommunicatie en Informatieverwerking doet onderzoek naar aanpassingen die gebeuren aan online nieuwsartikels in Vlaanderen. Om al deze artikels te analyseren, hebben ze jouw hulp nodig!

De werking en consumptie van nieuwsmedia heeft in de afgelopen jaren een heuse transformatie doorgemaakt. Terwijl nieuws vroeger vooral werd vernomen via de krant of tv, vormen online nieuwswebsites vandaag de eerste bron van informatie. Online nieuwsconsumptie heeft duidelijke voordelen, maar er zijn ook potentiële risico's. Zo zijn veel mensen er zich niet van bewust dat online artikels voortdurend geüpdatet worden. Daarbij is het mogelijk om foutieve, gepubliceerde informatie te corrigeren.

In deze studie willen de onderzoekers nagaan hoe de mogelijkheid om artikels na publicatie aan te passen, gebruikt wordt door redacties. Hoeveel aanpassingen gebeuren er, en over welk soort aanpassingen gaat het? Worden er veel fouten gecorrigeerd, en worden lezers daarvan op de hoogte gebracht? Om op deze vragen te antwoorden, moeten heel wat aanpassingen aan artikels geanalyseerd worden.

Meer info over het onderzoek vind je in dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=rDPUqM32jbg

Wie kan deelnemen?

Elke volwassen persoon.

Wat moet ik doen?

Geïnteresseerden kunnen op de projectwebsite (https://newstrack.ugent.be/) een account aanmaken. De website voorziet in een korte instructievideo (https://www.youtube.com/watch?v=fGKyWlmr1xs). Nadat je bent ingelogd, krijg je eerst enkele oefeningen voorgeschoteld om te wennen aan de manier waarop artikels moeten geanalyseerd worden.

Daarna kan je zélf aan de slag en aanpassingen analyseren. Je kan zoveel artikels analyseren als je zelf wenst. Een goed richtcijfer is 60 à 75 artikels. Dit komt overeen met 1u30 à 2 uur werk. De website kan 24/7 gebruikt worden vanop elke computer met internetverbinding. Je hoeft zeker ook niet al het werk in 1 keer te volbrengen. De website houdt bij waar je vorige sessie gestopt is, dus het is niet nodig om 2 volledige uren na elkaar vrij te houden. De website blijft online tot 31 december 2021.

Wat krijg je ervoor in ruil?

Naast de kans om deel uit te maken van wetenschappelijk onderzoek, worden er 40 cinematickets verloot onder de deelnemers. Iedereen die minstens 50 artikels analyseert maakt een grote kans op het winnen van een cinematicket. Per 25 extra artikels, maak je een nog grotere kans op het winnen van meerdere tickets.

Interesse?

Surf dan zeker naar http://newstrack.ugent.be, maak een account aan en help de wetenschap!


Contact

Yoram Timmerman

Vakgroep: TW07 - Telecommunicatie en Informatieverwerking

Website: https://newstrack.ugent.be