Kan een vroege diagnose van spondyloartritis de ziekte afremmen?

(17-08-2018) Recente studies van het VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek suggereren dat een vroege diagnose en behandeling bij de chronische gewrichtsontsteking spondyloartritis de ziekte afremt, waardoor blijvende medicatie niet langer nodig zou zijn.

Opstapeling van symptomen en risico’s

Spondyloartritis is een van de vaakst voorkomende chronische gewrichtsontstekingen. Prof. Dirk Elewaut en zijn team (VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek) bestudeerden meer dan 1.000 patiënten met axiale spondyloartritis, een type gewrichtsontsteking in de wervelzuil. Daaruit bleek dat patiënten naast de typische ongemakkelijkheden zoals lage rugpijn, ademhalingsproblemen en een drukkend gevoel op de borst, ook andere klachten ontwikkelen.

Prof. Dirk Elewaut (VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek): “Naarmate de ziekte vordert, stijgt het risico op inflammatoire darmziekten en ontstekingen van de voorste oogkamer. Dat risico is bovendien gekoppeld aan continu verhoogde tekenen van ontsteking in het bloed. Dit alles benadrukt het belang van een tijdige diagnose en behandeling van spondyloartritis, niet alleen om symptomen te onderdrukken, maar ook om bijkomende aandoeningen te voorkomen.”

Window of opportunity

Een tweede studie bewijst dat spondyloartritis vroeg behandelen vruchten afwerpt. Voor dit project focusten klinisch reumatoloog Philippe Carron, Prof. Dirk Elewaut en klinisch reumatoloog Filip Van de Bosch (allen onderzoekers aan het VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek) op perifere spondyloartritis, die voorkomt in gewrichten en pezen zoals heupen, knieën of enkels.

Klinisch reumatoloog Philippe Carron (VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek): “We behandelden 60 patiënten die minder dan 12 weken symptomen vertoonden intensief. Toen de klachten verdwenen, zetten we ook de behandeling stop. Ons team volgde elke patiënt nauwkeurig op om te zien of de symptomen terugkwamen.
Wat bleek? Meer dan de helft van de patiënten bleef symptoomvrij, zonder medicatie. Zo ontdekten we de window of opportunity: een korte periode aan het begin van de ziekte waarin ze gevoeliger is voor behandeling.”

Van perifeer naar axiaal

In een volgende fase onderzoekt het team of die window of opportunity ook bestaat voor de axiale vorm van spondyloartritis. De Go-Gut-studie richt zich op patiënten die minder dan 12 maanden symptomen vertonen.

Prof. Dirk Elewaut (VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek): “Door patiënten vroeg te behandelen en dan de medicatie stop te zetten, hopen we ook hier op hetzelfde positieve resultaat. Speelt ook hier de window of opportunity, dan bevestigt dat het belang van vroege diagnose nog meer. Zeker bij de axiale vorm van de ziekte, waar het vaak jaren duurt voor de correcte diagnose gesteld wordt, kan dit van groot belang zijn.”

Oproep

De onderzoekers zoeken nog deelnemers voor de Go-Gut-studie. Lijdt u zelf aan spondyloartritis, of kent u iemand met de ziekte, dan kan uw deelname zeer waardevol zijn. Informatie over de studie en contactgegevens vindt u op deze webpagina. De patiëntenbrochure biedt nog meer diepgaande info.

Publicaties

Inflammatory bowel disease and acute anterior uveitis, but not psoriasis are associated with disease duration in Axial SpA: results from the (Be)Giant and ASPECT cohort. Varkas et al., Arthritis and Rheumatology 2018
High rate of drug-free remission after induction therapy with golimumab in early peripheral spondyloarthritis. Carron et al., Arthritis Rheumatol. 2018

Info

Prof. Dirk Elewaut
Vakgroep Inwendige ziekten
T 09 332 22 40
  

Prof. Filip Van den Bosch
Vakgroep Inwendige ziekten
T 09 332 28 63