De UGent reikt 6 eredoctoraten uit op Dies Natalis

(19-03-2018) Tijdens haar Dies Natalisviering op 23 maart 2018 reikt de UGent 5 facultaire en 1 institutioneel eredoctoraat uit.

De Universiteit Gent reikt op haar 201e verjaardag een institutioneel eredoctoraat uit aan de Frans-Senegalese auteur Fatou Diome. De facultaire eredoctoraten gaan naar econoom Hernando De Soto, literatuurwetenschapster Gillian Beer, bacterioloog Marcelo Gottschalck, duurzaamheidsonderzoeker Johan Rockström en farmacoloog Patrick Couvreur.

Het eredoctoraat is een erkenning voor hun maatschappelijke en/of wetenschappelijke verdiensten.

• Hernando de Soto (Institute for Liberty and Democracy, Lima), op voordracht van de faculteit Recht en Criminologie. De Peruviaanse econoom is de grondlegger van een ontwikkelingsprogramma voor derdewereldlanden in de hele wereld.
  • Dame Gillian Beer (University of Cambridge), op voordracht van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte. De Britse literatuurwetenschapster gaf Engelse literatuur aan de universiteit van Cambridge en schreef memorabele essays over de relatie tussen literatuur, wetenschap en academische disciplines.
  • Marcelo Gottschalk (Université de Montréal) op voordracht van de faculteit Diergeneeskunde. De Canadese bacterioloog is wereldwijd een autoriteit op vlak van varkensziektes.
  • Johan Rockström (Stockholm University), op voordracht van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen. De Zweedse duurzaamheidsonderzoeker krijgt de titel omdat hij mede-grondlegger is van het moderne duurzaamheidsdenken.
  • Patrick Couvreur (Université Paris-Sud), op voordracht van de faculteit Farmaceutische Wetenschappen. De Franse farmacoloog was de eerste die nanometrische capsules ontwikkelde die in staat zijn cellen te penetreren om medicijnen af ​​te leveren.
  • Fatou Diome, op voordracht van de rector van de UGent. De Frans-Senegalese auteur belichaamt op een uitzonderlijke wijze actuele maatschappelijk-sociale thema’s.

Vrijdag 23 maart 2018

• 15.15 uur: vertrek van de stoet van de togati. Parcours: van Het Pand (Onderbergen 1) via de Hoornstraat naar de Aula (Voldersstraat 9)
  • 16 uur: start academische zitting (op uitnodiging)

Ontdek in dit filmpje al wat meer over de toekomstige eredoctoren.

Webpagina Dies Natalis (wordt in de aanloop naar 23 maart verder aangevuld).