World Agriculture Prize voor Dirk Inzé

Professor Dirk Inzé (links) in 2013 bij het bezoek van koning Albert aan het UGent-VIB Onderzoeksgebouw FSVM.  (vergrote weergave)

(28-10-2017) Professor Dirk Inzé (vakgroep Plantenbiotechnologie en Bio-informatica, VIB-UGent Center for Plant Systems Biology) ontvangt op 28 oktober 2017 de prestigieuze World Agriculture Prize.

Deze onderscheiding wordt jaarlijks toegekend aan een academicus in de landbouwwetenschappen of levenswetenschappen.

Met de World Agriculture Prize erkent de GCHERA (Global Confederation of Higher Education Associations for Agricultural and Life Sciences) professor Inzé voor zijn invloedrijk en uitzonderlijk onderzoekswerk in de domeinen van de landbouwwetenschappen en levenswetenschappen.

Professor Dirk Inzé ontvangt de onderscheiding op 28 oktober 2017 tijdens de 9e World Conference aan de Nanjing Agricultural University in China. De prijs heeft een waarde van 50,000 USD en wordt gesponsord door de Nanjing Agricultural University en de Da Bei Nong Group.

Onderzoek van Dirk Inzé

Het pionieronderzoek van Dirk Inzé in de jaren 80 en begin jaren 90 in de plantenbiotechnologie werd reeds onderscheiden met de prijs van de Körber Stichting (Duitsland). In 2005 kreeg Dirk Inzé de Francquiprijs voor zijn onderzoekswerk over de celcyclus. Ook de vijfjaarlijkse FWO-Excellentieprijs ging naar Dirk Inzé.

In 1998 was Dirk Inzé een van de oprichters van de spin-off CropDesign, samen met de dienst TechTransfer van het VIB en de UGent. In 2002 werd professor Inzé Wetenschappelijk Directeur van het VIB-UGent Departement Planten Systeembiologie (VIB Center for Plant Systems Biology, PSB). Onder zijn leiding werd het PSB wereldwijd een van de koplopers in het onderzoek naar plantengroei. In de onderzoeksgroep van professor Inzé werken een 30-tal wetenschappers en regelmatig worden er belangrijke grants toegekend, onder andere de Advanced ERC Grant van de Europese Commissie.

Lees meer artikels over: