Minderheid van makelaars zorgt voor meeste discriminatie op de Gentse huurwoningmarkt

(12-12-2017) Kandidaat-huurders met een Turkse of Arabische naam, of die een beperking hebben, worden in één op zeven gevallen gediscrimineerd door makelaars in Gent. Een minderheid van twaalf makelaars is verantwoordelijk voor het gros van de discriminatie.

Kandidaat-huurders met een Turkse of Arabische naam worden in 14% van de gevallen gediscrimineerd door Gentse immobiliënkantoren. Voor kandidaat-huurders met een fysieke of mentale beperking gaat het om 15%. Dat blijkt uit praktijktesten die professor Pieter-Paul Verhaeghe (UGent & VUB) in opdracht van Stad Gent uitvoerde op de Gentse huurwoningmarkt tussen november 2016 en november 2017.

Innovatieve methodologie voor een gerichter antidiscriminatiebeleid

Tot voor kort kon men enkel de discriminatiegraad berekenen van alle makelaars samen. In deze studie werden de makelaars echter meermaals getest. Hierdoor kunnen de Gentse onderzoekers van iedere individuele makelaar bepalen of hij/zij discrimineert of niet.

“Het is de eerste keer dat deze innovatieve methodologie gebruikt wordt. Het zorgt er voor dat de overheid nu veel gerichter een antidiscriminatiebeleid kan voeren”, verduidelijkt professor Verhaeghe.

In Gent zijn er 86 makelaars actief op de huurwoningmarkt. Uit de herhaaldelijke praktijktesten blijkt dat 12 van de 86 makelaars verantwoordelijk zijn voor het gros van de discriminatie. Als deze makelaars niet langer zouden discrimineren, dan zouden alle kandidaat-huurders (ongeacht etniciteit of handicap) evenveel kans hebben om uitgenodigd te worden.

Praktijktesten in Gent

Tijdens de praktijktesten reageerden vrijwilligers van de middenveldorganisatie IN-Gent vzw en onder wetenschappelijke begeleiding van de Universiteit Gent op advertenties voor huurwoningen en appartementen op het Gentse grondgebied. Ze contacteerden de vastgoedmakelaars telkens vanuit het standpunt van twee kandidaat-huurders: bijvoorbeeld één met een Turkse of Arabische naam en één met een Vlaamse naam. Nadien gingen de onderzoekers na in welke mate beide kandidaten ongelijk behandeld werden.

“We spreken van discriminatie wanneer de ene kandidaat door de makelaar uitgenodigd wordt om de woning te bezichtigen en de andere niet”, verduidelijkt socioloog Pieter-Paul Verhaeghe.

Info

Pieter-Paul Verhaeghe
Vakgroep Sociologie
M 0473 86 53 75
pieterpaul.verhaeghe@ugent.be