Dobermanns gezocht!

(17-05-2021) Hoe kunnen we eenvoudig en tijdig een vergroot hart bij Dobermanns opsporen, en op die manier deze vaak voorkomende aandoening beter behandelen? Om een nieuwe detectiemethode te testen zoeken we Dobermanns met dilatorische cardiomyopathie.

Dilatorische cardiomyopathie (DCM) is de meest voorkomende hartziekte bij de Doberman Pinscher en komt voor bij meer dan 40% van de honden in bepaalde leeftijdsgroepen. Deze aandoening veroorzaakt vergroting van het hart. Voor vroegtijdig opsporen (‘screening’) van deze ziekte zijn echter geavanceerdere diagnostische testen nodig zoals echocardiografie, electrocardiografie en 24-u Holter ECG.

Screenen op DCM

Momenteel is het vroegtijdig opsporen van DCM bij de hond een hele uitdaging. Er is nood aan een eenvoudige, goedkope en betrouwbare screeningstool. Het electrocardiogram (ECG) is een goedkope en eenvoudige techniek om de elektrische activiteit van het hart te meten, maar is weinig gevoelig voor het opsporen van hartvergroting.

De RELF methode is een nieuwe methode die het ECG in drie dimensies kan meten en voordelen zou kunnen bieden t.​o.​v.​ het klassieke ECG. Het doel van de studie is om een eenvoudige screeningstool voor DCM te ontwikkelen. Vroege opsporing betekent een vroegere start van de behandeling en een langere levensduur.

Wat houdt de studie in?

Indien u wenst deel te nemen aan de studie met uw dobermann worden volgende onderzoeken uitgevoerd:

  • Uw hond krijgt éénmalig een volledig cardiologisch onderzoek, incl. 24u-Holter, echocardiografie
  • Er wordt éénmalig een bloedafname uitgevoerd o.​a.​ voor het controleren van cardiale biomerkers
  • Een standaard elektrocardiogram (ECG) en een RELF ECG worden geregistreerd

Contact

Geïnteresseerd om deel te nemen? Contacteer dan Margot.​Gheeraert@​ugent.​be.