Doe mee aan het alcoholonderzoek van de UGent tijdens Tournée Minérale

(16-01-2019) Wou je altijd al weten welk type drinker je bent? Doe dan mee aan het onderzoek dat de UGent voert tijdens Tournée Minérale in de alcoholloze maand februari.

Binnenkort schiet Tournée Minérale weer uit de startblokken en dan zullen tienduizenden Vlamingen vrijwillig een maand lang zonder alcohol door het leven gaan. Het is de ideale gelegenheid voor een uniek wetenschappelijk onderzoek naar een zogenaamde directe alcoholmerker. Dat is een product dat in het lichaam wordt gevormd nadat je alcohol hebt gedronken en dat veel langer meetbaar blijft dan de alcohol zelf. Dankzij de alcoholmerker kan je iemands drinkgedrag in kaart brengen of controleren of iemand nog alcohol drinkt. Dit is bijvoorbeeld nuttig bij mensen van wie het rijbewijs werd ingetrokken of bij patiënten die een levertransplantatie moeten ondergaan of achter de rug hebben.

Véél vrijwilligers gezocht

“Tournée Minérale biedt de ideale kans om te onderzoeken hoe snel de alcoholmerker uit het bloed verdwijnt bij personen die normaal gezien wél alcohol drinken en die ervoor kiezen om dat gedurende een maand niét te doen” zegt professor Christophe Stove van het Laboratorium voor Toxicologie van de UGent. “We hebben hiervoor heel wat vrijwilligers nodig: we mikken op 1.000 deelnemers. Zonder een initiatief als Tournée Minérale is het zo goed als onmogelijk om een dergelijke studie, uniek in de wereld, op te zetten.”

Eenvoudig om deel te nemen

Werk je graag mee aan het onderzoek, dan kan dat vrij eenvoudig vanop afstand. Hoe werkt het precies?

  • Na aanmelding op de website krijg je een pakketje toegestuurd.
  • Met het pakket kan je thuis zelf met een simpele vingerprik een druppel bloed afnemen.
  • Het gedroogd staal stuur je in een voorgefrankeerde envelop terug naar het laboratorium, waar de onderzoekers de merker bepalen.
  • De afname van een bloeddruppeltje gebeurt drie keer: één keer bij de start van Tournée Minérale, halverwege de maand en bij het eind van Tournée Minérale.

Als je aan het onderzoek deelneemt, kan je onder meer uit jouw testresultaten afleiden welk type drinker je bent. Alle gegevens van de deelnemers worden gecodeerd, zodat hun anonimiteit gewaarborgd is. Alleen de deelnemer zelf kan op de website zijn eigen testresultaten bekijken, vergelijken met die van anderen en met een tabel die aangeeft of zijn drinkgedrag al dan niet problematisch is.