Magazine Durf Denken: over de biologie van de liefde

(02-02-2018) Valentijn kleurt februari weer rozerood. Maar onder de romantiek gaan prehistorische reflexen schuil, zo blijkt.

In de februari-editie van het magazine Durf Denken lees je waarom de liefde van je leven misschien voor jou koos omdat je die avond te diep in het glas had gekeken ...

"Mechanismen uit de prehistorie bepalen nog altijd hoe we ons gedragen," zegt Johan Mertens (vakgroep Biologie) over de biologie van de liefde."

"Een van de factoren waarop vrouwen onbewust letten bij het kiezen van een seksuele partner, is risicogedrag", zegt Eveline Vincke, die binnen de vakgroep Communicatiewetenschappen onderzoek doet naar ongezond consumentengedrag zoals roken en drinken. "Mannen die risico’s nemen, zeker lichamelijk, worden als sterker gezien, wat hen seksueel aantrekkelijker maakt. Ze tonen lef, wat goed is voor hun status en hun plaats in de hiërarchie."

Verder in Durf Denken staat citizen science, of burgerwetenschap, in de kijker. Van vlinder- en vogeltellingen tot het verzamelen van hagelbollen om de impact op vliegtuigen te testen: iedereen kan meewerken aan een wetenschappelijk project.

Durf Denken ging ook langs bij de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen en ging er kennismaken met twee enthousiaste onderzoekers, Pascal Boeckx en Marijke D'Haese, die een hoogtechnologische methoden ontwikkelden om de kwaliteit van koffiebonen te achterhalen om op deze manier koffieboeren op termijn een betere prijs te garanderen. Een sterk staaltje fair trade!