Nieuwe editie Durf Denken magazine: over astma en allergieën, de historiek van Dies Natalis, hondengedrag en nog zoveel meer

(02-03-2018) Geen dier staat zo dicht bij de mens als de hond. Maar weten we echt wat er in hem omgaat? En waarom zijn honden zo geschikt om mensen met een beperking te assisteren?

Een stelling die je vaak hoort: een hond interpreteert relaties in termen van dominantie. Als eigenaar moet jij duidelijk maken dat je de baas bent, of de hond speelt baas over jou. Maar klopt dit wel? Je leest het antwoord in de nieuwe editie van het magazine Durf Denken.

Tiny De Keuster (vakgroep Voeding, Genetica en Ethologie) in Durf Denken: Voor een mens is het dominantiemodel erg herkenbaar, maar voor wolven en honden werkt het niet. Dat wil zeggen, honden houden van voorspelbaarheid. Als het baasje de regel oplegt dat de hond pas na hem mag eten, is dat geen probleem. Maar met dominantie heeft dat niets te maken.

Verder lees je in Durf Denken over de recente evoluties in het wetenschappelijk onderzoek naar astma en allergieën.

In België lijdt zowat een half miljoen mensen aan astma. Gelukkig komt een fundamentele oplossing binnen bereik, zeggen de professoren Bart Lambrecht en Hamida Hammad (VIB-UGent Center for Inflammation Research) in de nieuwe Durf Denken. Een van die oplossingen zoeken ze op de boerderij.

Bart Lambrecht (vakgroep Inwendige Ziekten) in Durf Denken: "Volwassenen hebben vaak astma-aanvallen waarvan niet duidelijk is hoe ze worden getriggerd. Maar wij concentreren ons vooral op de allergische variant. We geloven sterk in de hygiëne-hypothese. Die bestaat overigens al 15 jaar en gaat ervan uit dat de westerse wereld tegenwoordig te clean is. Mensen komen te weinig met ziekteverwekkers in contact. Daardoor hebben afweercellen geen referentiepunt meer over wat gevaarlijk is en wat niet."
Graag meer weten? Lees de nieuwe Durf Denken!