Kunt ge zo hard lopen dat ge de klimaatverandering voor zijt?

(16-10-2020) Met het duurzaamheidsbeleid en het engagement van velen wil de UGent werken aan een structurele ombouw van onze fossiele samenleving. Op 22/10 wordt het duurzaamheidsverslag voorgesteld. Vanaf dan wordt wekelijks een duurzaamheidsthema belicht.

Donderdag 22/10, 12 uur: online voorstelling duurzaamheidsverslag

Benieuwd naar welke maatregelen de UGent neemt om de transitie naar een duurzame samenleving vorm te geven én te versnellen? Welke resultaten de UGent daarbij boekt? En hoe de UGent haar duurzaamheidsvisie de komende jaren verder wil concretiseren in nieuwe acties?

Het duurzaamheidsverslag wordt online aan je voorgesteld op 22/10 vanaf 12 uur.

Daarna reageren de vicerector en de beheerders op bedenkingen, suggesties en pleidooien van enkele ‘uitdagers’ die het duurzaamheidsverslag onder de loep namen:

• Directeur van het Europees Milieuagentschap Hans Bruyninckx
  • Ondernemer Thomas Leysen
  • Oprichter sociaal bouwbedrijf Re-Vive Nicolas Bearelle
  • Initiatiefnemer van de petitie om de klimaatnoodtoestand uit te roepen Joris Meys
  • Klimaatactiviste Natalie Eggermont
  • Capture-onderzoeker Korneel Rabaey
  • Vlaams Minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme en Zuhal Demir

Ook jij kan jouw suggesties achterlaten op de Facebook-pagina  van het Duurzaamheidskantoor of via duurzaam@ugent.be.

Vanaf 26/10 tot aan de kerstvakantie: wekelijks een duurzaamheidsthema in de kijker

Elke week wordt voor een bepaald duurzaamheidsthema getoond hoever de UGent staat en wat op de planning staat de komende jaren. Je wordt uitgenodigd om samen met de UGent aan de slag te gaan, en wekelijks wordt ‘het Rikske van de week' uitgereikt, een duurzaamheidstrofee voor de vakgroep, dienst of studentenvereniging die zich onderscheidde met een duurzaamheidsactie rond het thema.

Daarnaast wordt op donderdag een online/offline bijeenkomst van de denktank Transitie UGent georganiseerd over het specifieke thema, of worden interessante sprekers uitgenodigd.

Dit alles is te volgen op de de Facebook-pagina  van het Duurzaamheidskantoor of op www.runtheclimate.be.

Noteer alvast de themaweken in je agenda en werk mee aan een duurzamere universiteit!

• Week 26/10 Energie
  • Week 02/11 Sociale rechtvaardigheid
  • Week 09/11 Groen en biodiversiteit
  • Week 16/11 Water
  • Week 23/11 Wegwerparme studentenresto’s
  • Week 30/11 Duurzaamheid in onderwijs
  • Week 07/12 Voeding van de toekomst
  • Week 14/12 Duurzaam reisbeleid
Kijk op www.runtheclimate.be voor het gedetailleerde programma, inschrijvingen en MSTeam links.