Blue growth groeit : Ostend Science Park trekt meteen toonaangevend bedrijf aan

(15-06-2020) Het Ieperse e-BO Enterprises kiest voor het Ostend Science Park (OSP) als tweede locatie van het ambitieuze high-techbedrijf.

Gevenaanzicht e-BO Enterprises oostende
Gevenaanzicht e-BO Enterprises oostende

e-BO Enterprises wil in Oostende zijn offshore divisie versterken en de ambitie om van Oostende een kennis- en ondernemershub van blauwe energie te maken, mee realiseren. CEO Christophe Dhaene schetst het OSP als een accelerator: "We moeten nog verhuizen en er zitten nu al twee projecten in de pijplijn." .

Ostend Science Park opende begin dit jaar officieel de deuren. Op deze 16 hectare grote site, met de UGent als één van de drijvende krachten, zullen ondernemers en onderzoekers multidisciplinair samenwerken om de blauwe economie en blue growth te stimuleren, onder meer in het kenniscentrum Bluebridge. e-BO Enterprises is de eerste onderneming die zich er eind 2020 vestigt. Meteen een toonaangevende speler in de offshore sector.

Eerst en vooral: wat doet e-BO Enterprises?

Christophe Dhaene: "We opereren vooral in Europa en zijn betrokken bij de plaatsing van een derde van de Europese offshore windmolenparken. We zijn bezig met telecommunicatie, control, safety- en security-oplossingen en alle data-integraties. Zo'n hoogspanningsstation op zee bestaat uit wel 18 verschillende systemen. Wij leveren zelf een aantal systemen en zorgen als integrator voor de glue tussen de verschillende systemen."

Waarom zetten jullie de stap naar het OSP? ?
Werf e-BO enterprises Oostende
Werf e-BO enterprises Oostende

"Vooral omwille van de blauwe offshore cluster en het kenniscentrum Bluebridge, dat blauwe industrie, onderwijsinstellingen zoals de UGent en allerlei diensten van de overheid fysiek samenbrengt. Die centralisatie zorgt ervoor dat we voor elk innovatieproject rond blauwe energie in de nabijheid van de juiste partners zitten. We zijn nog niet verhuisd, maar er zitten nu al twee projecten in de pijplijn."

Wat is de meerwaarde voor jullie?

"Het liefst plukken we de profielen met de juiste competenties meteen van de universiteitsbanken (lacht). Maar wat wij doen rond datamanagement is nog altijd een recent verhaal, waar geen kant-en-klare opleidingen voor bestaan. We moeten die competenties dus zelf opbouwen via opleidingen. We willen van het OSP een kennishub maken die de juiste profielen aantrekt en die onze expertise verdiept."

Er komt ook een trainingscenter op de site. Wat is daarvan de bedoeling?

"Vanuit e-BO kunnen we alle realtime data vanop zee in het OSP krijgen en zo een virtueel windmolenpark creëren. Daarmee kunnen we mensen opleiden en onderzoek en experimenten mogelijk maken zonder enig risico. Even kijken wat het effect is van het stilleggen van een windturbine zou anders een dure zaak worden (lacht).

Er zijn onvoorstelbaar veel datasets aanwezig op zee: van één windmolenpark nemen wij ongeveer 18.000 parameters per seconde binnen. Eén van onze toegevoegde waarden is niet alleen deze realtime data captatie en collectie, maar deze data ook aan te bieden in een data management omgeving met tal van tooling, zodat onderzoekers aan de slag kunnen met artificial intelligence, machine learning en andere nieuwe technologieën. De UGent kan dergelijke datasets gebruiken voor onderzoek en experimenten, en voor onderwijs"

Wat zijn jullie ambities voor de toekomst?

"Behalve de UGent, nodigen we ook de andere offshorebedrijven die zich in het OSP vestigen uit als partner. Met als einddoel onze offshoremarkt competitiever en beter te maken. België beschikt over enorm veel competentie, versnipperd over een grote verscheidenheid aan kleine en hypergespecialiseerde kmo's. Als kleine kmo is het moeilijk om de wereld te veroveren. Daarom willen we in het OSP onze krachten bundelen."

Ten slotte, heb jij een persoonlijke band met de UGent Campus Kortrijk?
Christophe Dhaene (foto links)
Christophe Dhaene (foto links)

"Ik ben afgestudeerd in 1992 aan de toenmalige PIH als industrieel ingenieur, optie digitale technieken of computertechnieken. Daar heb ik de technische microbe te pakken gekregen. Ik ben ook iemand die initiatief neemt. Zo ben ik praeses geworden van onze studentenclub Centaura! (lacht). Elk jaar ga ik trouwens naar de alumnibijeenkomst in november. Wij waren een kleine campus met zo'n 400 studenten. Iedereen kende iedereen en samenwerken was normaal. Als je initiatief neemt en graag samenwerkt, dan krijg je de ideale mix om te ondernemen en te innoveren."

 

Contacteer ons: