Emeritus Henri Vander Eecken 100 jaar

Afbeelding UGentMemorialis (vergrote weergave)

Afbeelding UGentMemorialis

(03-10-2020) Emeritus professor Henri Vander Eecken werd op 3 oktober maar liefst honderd jaar. Ook aan de UGent geen alledaags gebeuren, dus de UGent zet hem graag even in de bloemetjes.

Op 3 oktober 1920 werd Henri Marie Hector Vander Eecken geboren in Gent. Na zijn middelbare studies aan het Sint-Barbaracollege, ging hij studeren aan de UGent, toen nog Rijksuniversiteit Gent. Hij behaalde er zijn doctoraat net na de Tweede Wereldoorlog, op 3 juli 1946. Op dat moment heette de afdeling nog genees-, heel- en verloskunde. Daarna werkte hij enkele jaren aan de KU Leuven, op de psychiatrische dienst, en op de neurologische dienst van de Université de Paris en die van Harvard University.

In 1951 keerde hij terug naar zijn roots in Gent. Hier werkte hij eerst als assistent in het laboratorium voor menselijke ontleedkunde. In 1955 verscheen zijn masterproef in boekvorm, met als titel De anastomosen tussen de leptomeningiale slagaders van het encephalon: hun morphologische, pathologische en klinische betekenis.

Op 24 februari 1958 werd hij benoemd als docent aan de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen. Daar gaf hij vakken als ‘overzicht van de wijsbegeerte: partim zielkunde’ in de toenmalige kandidaturen van de faculteit. Op 1 januari 1967 werd hij benoemd als gewoon hoogleraar op diezelfde faculteit, en van 1965 tot zijn emeritaat in 1986 leidde hij als directeur-diensthoofd de kliniek voor neurologie. Zijn opvolger daar was emeritus professor Jacques De Reuck. “Een heel oprechte en vriendelijke man”, zo klinkt het in koor bij zijn oud-collega’s en -studenten.

Emeritus Vander Eecken is steeds in en rond Gent actief gebleven, en woont in Destelbergen.

De Universiteit Gent wenst haar emeritus een bijzonder fijne verjaardag, en nog vele mooie momenten.