Boekvoorstelling: Het empatisch teveel

(24-10-2017) Op 26 oktober stelt professor Ignaas Devisch zijn nieuwste boek voor, ‘Het empatisch teveel: op naar een werkbare onverschilligheid’.

In een tijd waarin maatschappelijke tegenstellingen en sociale ongelijkheid op de voorgrond treden, klinkt een sterke roep om meer empathie. Van Barack Obama en Angela Merkel tot Jesse Klaver: velen beschouwen het menselijk vermogen zich in te leven in anderen als stuwende kracht voor moreel handelen en een probaat middel tegen onverschilligheid. Maar is empathie altijd goed?

Op het niveau van persoonlijke verhoudingen is empathie wenselijk, maar het is geen wondermiddel waarmee we alle maatschappelijke problemen kunnen oplossen. Een zekere onverschilligheid is gewenst en soms zelfs bittere noodzaak. In ‘Het empathisch teveel’ neemt Devisch de lezer - aan de hand van voorbeelden uit het actuele maatschappelijke debat - mee in de geschiedenis van het denken over empathie. Hij daagt ons uit na te denken over ons mensbeeld: schuilt in ieder mens behalve een vriend niet ook een schurk?

Ignaas Devisch is professor ethiek, filosofie en medische filosofie. Hij is verbonden aan de Universiteit Gent en de Arteveldehogeschool. Eerder verscheen van zijn hand ‘Rusteloosheid’, dat werd uitgeroepen tot Beste Spirituele Boek 2017 en dat op de shortlist stond van de Socratesbeker. De door hem samengestelde bundel ‘Ziek van gezondheid’ verscheen in 2013.

Programma

Ignaas Devisch stelt zijn boek voor op donderdag 26 oktober, om 20u, in de theaterzaal van de Vooruit in Gent.  Hij gaat daarna in gesprek met Kristof Calvo en Mark Elchardus. Ruth Joos is moderator van het gesprek. De boekpresentatie wordt muzikaal opgeluisterd met liederen en aria’s door de jonge sopraan Emma Posman, begeleid door pianist Bert De Rycke. Inschrijven kan via vooruit.be (laatste kaarten).