ENLIGHT geeft nieuwe dimensie aan internationaal onderwijs en onderzoek

(12-02-2021) Een gloednieuw samenwerkingsproject met acht andere Europese universiteiten moet de uitwisseling van kennis en onderzoek makkelijker maken.

Read this news article in English.

De UGent stapt in ENLIGHT, een project dat mee de toekomst van de universiteit moet vormen. “We voegen nog een nieuwe dimensie toe aan het internationale onderwijs en onderzoek”, zegt rector Rik Van de Walle.

De UGent is de trekker van een nieuwe ‘European University’, een netwerk met de universiteiten van het Baskenland (Spanje), Bordeaux (Frankrijk), Bratislava (Slowakije), Galway (Ierland), Göttingen (Duitsland), Groningen (Nederland), Tartu (Estland) en Uppsala (Zweden).

“De UGent is al zeer sterk ingeschakeld in het internationale onderwijs en onderzoek,” stelt rector Rik Van de Walle. “Denk maar aan de Erasmusuitwisselingen, onze campus in Korea of de vele ERC-grants die onze onderzoekers binnenhalen."

Rector Rik Van de Walle: "Met ENLIGHT voegen we daar nog een dimensie aan toe. De negen ENLIGHT-universiteiten zullen onderling én met hun stad en regio structureel samenwerken om maatschappelijke uitdagingen in kaart te brengen en via onderwijs en onderzoek ook echt aan te pakken. Zo willen we bijvoorbeeld nieuwe leervormen creëren waarbij studenten zich samen met onderzoekers, burgers en bedrijven toeleggen op reële maatschappelijke vraagstukken, en daarbij nauw samenwerken over de grenzen van hun eigen discipline én van hun eigen universiteit heen.”

Proeftuinen

ENLIGHT moet dus een soort van katalysator worden om vernieuwing op langere termijn te kunnen doorvoeren. “We moeten er meer dan vroeger voor zorgen dat de drempels verdwijnen en een open ruimte creëren tussen de universiteiten”, vertelt Gijs Coucke van de afdeling Internationalisering (DOWA), een van de trekkers van het prLogo ENLIGHToject.

“Het is een platform waarbinnen we proeftuinen kunnen opzetten. Op die manier kunnen we veel leren over de toekomst van het onderwijs”, legt Hilde Van Puyenbroeck, afdelingshoofd Onderwijskwaliteitszorg (DOWA), uit.

Wetenschappelijke vooruitgang

Voor onderzoekers kan het project heel wat voordelen bieden. “Onderzoekers zijn nu meestal al heel internationaal gericht. ENLIGHT kan de hefboom zijn om meer Europees onderzoek mogelijk te maken. Dankzij het project kan je makkelijker in contact komen met onderzoekers van de verschillende universiteiten en moet ook een samenwerking vlotter verlopen”, legt Gijs Coucke verder uit.

ENLIGHT network

Windows of opportunity

Ook voor studenten kan ENLIGHT heel wat deuren openen. Zo zal er in de toekomst gekeken worden om ‘windows of opportunity’ te maken in de curricula. “We willen studenten opleiden die zowel diep in hun discipline zitten, maar die tegelijkertijd ook breed zijn opgeleid en met mensen uit andere disciplines en uit andere culturen kunnen samenwerken. Dat is nodig om innovatief en probleemoplossend te handelen”, klinkt het. Daarom kunnen windows of opportunity helpen. “Dat kunnen vrije ruimtes zijn in het curriculum met keuzevakken waarmee studenten interdisciplinair aan de slag kunnen gaan.”

Werken rond thema’s

De komende drie jaar focust ENLIGHT op vijf maatschappelijke thema’s: klimaatverandering, gezondheid en welzijn, ongelijkheid, digitale revolutie, energie en circulariteit. Binnen die domeinen zal gekeken worden hoe de samenwerking het best kan verlopen. “We beginnen met die vijf belangrijke domeinen om daarop verder te kunnen bouwen”, legt Gijs Coucke uit.

Het project kan dus heel wat mogelijkheden bieden voor studenten én onderzoekers. “Natuurlijk worden niet al die veranderingen op korte termijn doorgevoerd. Het is een project op lange termijn waarin we grondig moeten bekijken wat de mogelijkheden zijn en waar we welke veranderingen kunnen doorvoeren”, klinkt het. “Maar de ambitie is duidelijk”, besluit Rik Van de Walle. “Met ENLIGHT zetten we weer een stap om van de UGent een écht internationale universiteit te maken.”

ENLIGHT kick-off week van 1 tot 5 maart 2021 - schrijf je in!

De officiële kick-off van ENLIGHT staat gepland begin maart. Van 1 tot 5 maart 2021 worden er verschillende online sessies georganiseerd om kennis te maken met het project én om mee te bouwen aan de toekomst van de samenwerking. Schrijf je in om deel te nemen aan de kick-off.

Een eerste call in het kader van ENLIGHT is gelanceerd. Wil je meer info? Bekijk dan zeker het programma van de kick-off week van ENLIGHT en schrijf je in.

banner kick-off event Enlight