Babette Lamote wint Eosprijs 2020

Credit: Kevin Faingnaert (vergrote weergave)

Credit: Kevin Faingnaert

(15-12-2020) UGent'er Babette Lamote wint met haar scriptie over bio-brandstof de Eosprijs 2020.

Babette Lamote (UGent) is de winnares van de Eosprijs 2020 voor exact-wetenschappelijke scripties. In haar masterproef ontwikkelde ze een methode om bio-brandstof te maken uit landbouwafval. Daarmee verdient ze 1.000 euro en een artikel over haar onderzoek in Eos magazine.

Brandstof maken van landbouwafval

De Verenigde Staten planten duizenden hectares mais aan voor bio-ethanol, terwijl meer dan 1 op de tien Amerikanen honger lijdt - daar zit iets niet juist. Daarom ontwikkelde biochemicus Babette Lamote (UGent) een methode om brandstof te maken van landbouwafval. Zo kunnen we de maïs zelf als voedselbron gebruiken en is er geen verspilling.

Toekomstgericht

De jury koos haar werk uit maar liefst 82 inzendingen. Haar masterproef is zeker geen evidente materie, Eos-redacteur Kim Verhaeghe (jury Eosprijs) roemt haar dan ook om het heldere journalistieke artikel dat ze schreef over haar onderzoek. Ook de thesis zelf kon bekoren: “Haar onderzoek is zowel toekomstgericht als duurzaam.”

Omdat de Eosprijs ook een prijs is voor wetenschapscommunicatie, kreeg het grote publiek ook inspraak. Deze score telt mee voor een kwart. Ook daar was Lamote favoriet: onder de vijf finalisten, haalde ze maar liefst de helft van de 1.700 stemmen.

Niet alle studenten houden ervan om een masterproef te schrijven, maar Babette Lamotte liet tijdens de online uitreiking weten dat ze het een zeer fijne ervaring vond:

“Ik had het geluk dat ik een toffe labogroep terechtkwam, we hebben hard gewerkt maar ook veel gelachen. Ik kijk erop terug als een heel leuke tijd.”

Uitreikingsweek

De onthulling van de winnaar gebeurde tijdens de tweede dag van de online uitreikingsweek van de Vlaamse Scriptieprijs – via een Facebook Live event op dinsdagavond 15 december. Ook de Agoriaprijs (maandag), Klasseprijs (woensdag), Bachelorprijs (donderdag) en de Vlaamse Scriptieprijs (vrijdag) worden deze week online uitgereikt.

De Agoria publieksprijs ging trouwens ook naar een UGent'er: Rembrandt Perneel. Hij ontwikkelde een lichte en betaalbare robot die hen helpt bij de onkruidbestrijding. Hij won de Agoria publieksprijs 2020 met bijna de helft van de stemmen.

• Babette Lamote
    babette.lamote@gmail.com - 0471291628
  • info@scriptievzw.be
    0472 52 03 44 (Arnaud Zonderman)