ERC Starting Grant voor Griet Neukermans

(15-04-2021) Oceanograaf en UGent-onderzoeker Griet Neukermans ontvangt een ERC Starting Grant. Met deze beurs kan zij de komende vijf jaar tijd haar onderzoeksgroep Marine Optics and Remote Sensing (MarSens) uitbouwen en grensverleggend onderzoek doen.

Onze oceanen werken als een soort 'koolstofpomp', waarbij CO2 uit de atmosfeer diep in de oceaan wordt opgeslagen door middel van biologische processen. Hierdoor kan koolstof jaren tot eeuwen uit onze atmosfeer 'verdwijnen'. We begrijpen echter nog steeds niet helemaal hoe deze koolstofpomp werkt. Het MarSens-team, onder leiding van Griet Neukermans, wil daar nu verandering in brengen.

Met haar CarbOcean project zal Griet Neukermans een nieuwe optische sensor ontwikkelen waarmee ze anorganische koolstofdeeltjes in de oceaan kan meten. Deze sensoren worden speciaal ontworpen voor integratie op 'oceaanrobots' die worden ingezet in verschillende oceanische regio’s. Daar zullen deze robots biologische koolstofmetingen doen, vanaf het goed verlichte oceaanoppervlak tot in de diepe, donkere oceaan (de twilight zone). Zo hopen de onderzoekers de mechanismen van de koolstofpomp aan het licht te brengen.

Griet Neukermans is professor in de vakgroep Biologie van de UGent na een internationale loopbaan doorheen University of California (USA), Université Laval (Canada) en Sorbonne Université (Frankrijk).