Persbericht: Theatermaker Milo Rau wordt eredoctor aan de UGent

(17-02-2020) Op Dies Natalis, dit jaar op 20 maart, reikt de UGent zes eredoctoraten uit. Zwitsers theatermaker en artistiek directeur van NTGent krijgt een institutioneel eredoctoraat voor zijn maatschappelijke verdiensten.


Milo Rau

Milo Rau (°1977, Zwitserland) is sinds 2018/19 artistiek directeur van NTGent. Hij heeft sinds zijn debuut in 2002 meer dan 50 toneelstukken, films, boeken en acties op zijn naam staan. Zijn producties waren te zien op alle grote internationale festivals en toerden door meer dan 30 landen wereldwijd.

Zijn werk mag dan al vaak als controversieel beschouwd worden, Milo Rau zelf streeft meer na dat: telkens opnieuw zet hij zijn publiek aan om buiten de gebaande paden te treden en vastgeroeste zekerheden los te laten, probeert hij over uiteenlopende en vaak zeer universele thema’s een maatschappelijk debat los te weken en ruimte voor verandering te creëren.
Hij ontving al heel wat artistieke onderscheidingen. Met de toekenning van een institutioneel eredoctoraat zet de UGent ook zijn maatschappelijke impact uitdrukkelijk in de verf.

Milo Rau zal op de academische zitting ter gelegenheid van Dies Natalis (vrijdag 20 maart) aanwezig zijn via een videoboodschap.

De rector is  promotor van dit eredoctoraat en licht zijn keuze voor Milo Rau toe in een gesprek met de theatermaker.

Facultaire eredoctoraten

Naast dit institutionele eredoctoraat reikt de UGent op Dies Natalis ook eredoctoraten uit wegens wetenschappelijke verdiensten.

Vijf faculteiten konden dit jaar een eredoctor voordragen:

 • Faculteit Letteren en Wijsbegeerte: professor Dame Mary Beard (University of Cambridge, VK). Promotoren: prof. Lieve Van Hoof en prof. Koen Verboven
  Prof. Beard geniet wereldwijd erkenning voor haar inzet om de klassieke cultuur toegankelijk te maken voor een breed publiek.
 • Faculteit Recht en Criminologie: professor John H. Knox (Wake Forest University, VS). Promotor: prof. Luc Lavrysen
  Prof. Knox sloeg als een van de eersten de brug tussen milieurecht en mensenrechten. Zijn publicaties daarover zijn wereldwijd toonaangevend.
 • Faculteit Diergeneeskunde: professor Katrin Hinrichs (College of Veterinary Medicine Texas A&M University, VS). Promotor: prof. Ann Van Soom
  Prof. Hinrichs verricht pionierswerk op het vlak van geassisteerde voortplantingstechnieken bij paarden en was onder meer betrokken bij de geboorte van het eerste veulen uit een in vitro geproduceerd embryo in Noord-Amerika.
 • Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen: professor Dave Goulson (University of Sussex, VK). Promotor: prof. Guy Smagghe
  Prof. Goulson is gespecialiseerd in de ecologie en het behoud van insecten (in het bijzonder hommels). Hij is sterk begaan met wetenschap en maatschappij, en de popularisering van onderzoek en de doorstroming ervan naar de maatschappij.
 • Faculteit Farmaceutische Wetenschappen: dr. Ajit baron Shetty (gewezen CEO Janssen Pharmaceutica  en voorzitter van de Raad van Bestuur van VIB). Promotor: prof. Dieter Deforce
  Dr. Shetty is zelf geen academicus, maar is een groot facilititator van wetenschappelijk onderzoek in de farmaceutische wetenschappen. Daarnaast heeft hij op vele manieren de ontwikkeling van onderzoeksinstellingen gesteund.

Praktisch

De eredoctoraten worden uitgereikt tijdens de academische zitting op Dies Natalis, 20 maart 2020 om 15.30 uur. Uitnodiging volgt.

Milo Rau zal niet aanwezig zijn op de academische zitting. Hij brengt er wel een videoboodschap. De theatermaker is vandaag en morgen (17-18 februari) in Gent, daarna opnieuw in het buitenland.

Info

Stephanie Lenoir
Persdienst UGent
0472 96 82 81