Institutioneel eredoctoraat voor Lord Nicholas Stern

(07-05-2019) Op donderdag 16 mei reikte de UGent een institutioneel eredoctoraat uit aan Lord Nicholas Stern. Voorafgaand nam Lord Stern ook deel aan een panelgesprek met klimaatexperten.

Op donderdag 16 mei 2019 reikte rector Rik Van de Walle om 17.30 uur in de Aula in naam van de Universiteit Gent en de faculteit Economie en Bedrijfskunde, die haar 50-jarig bestaan viert, een institutioneel eredoctoraat uit aan Lord Nicholas Stern.

Voorafgaand aan de uitreiking nam Lord Stern van 14.30 uur tot 15.45 uur in auditorium Quetelet (Tweekerkenstraat 1) deel aan een panelgesprek, waarbij ook Jos Delbeke (eredirecteur-generaal klimaat van de Europese Commissie) en Jean-Pascal van Ypersele (voorzitter van de energie- en klimaatwerkgroep voor de Belgische federale overheid) aan tafel bijschuiven.

Professor Lord Nicholas Stern

Nicholas Stern heeft een grote bijdrage geleverd als econoom-wetenschapper in de strijd tegen klimaatverandering en is auteur van een aantal heel belangrijke rapporten, onder meer de Stern Review, waarin hij de economische kosten van een business-as-usual scenario (zonder CO2-reducties) becijferde.. Lord Stern leverde zo een grote bijdrage in het kader van duurzaamheid, een van de strategische beleidsthema's van de universiteit. Door hem een institutioneel eredoctoraat toe te kennen, willen de faculteit Economie en Bedrijfskunde en de UGent dan ook het belang van duurzaamheid in de verf zetten.

Lord Stern heeft belangrijke maatschappelijke verwezenlijkingen gerealiseerd met significante impact op het klimaatdebat

• Chief Economist van de European Bank for Reconstruction and Development (1994-1999) en Chief Economist van de Wereldbank (2000-2003).
  • Adviseur bij de Britse regering sinds 2003-2007 (H.M. Treasury), waar hij onder andere de een groep leidde die werkte rond klimaatverandering en het Stern Review Report on the Economics of Climate Change uitbracht in 2006.
  • In deze hoedanigheid heeft hij een belangrijke rol gespeeld in de erkenning van klimaatverandering als een economisch probleem (“climate change is the greatest and widest-ranging market failure ever seen”). Stern bepleit de introductie van een koolstofprijs om de economische en sociale schade van klimaatverandering in te perken. Inzichten uit dit werk hebben later geleid tot de totstandkoming van de EU Emissions Trading Scheme, en hebben ook een impact gehad op de internationale klimaatonderhandelingen.
  • Schreef ook “The Global Deal: Climate Change and the Creation of a New Era of Progress and Prosperity” in 2009.

Als academicus heeft Lord Stern een uitgebreide loopbaan afgelegd.

• Student aan Oxford en Cambridge University
  • Op heden professor aan de London School of Economics and Political Science, waar hij het Grantham Research Institute on Climate Change and the Environment leidt.
  • Hij is tevens Fellow Fellow bij de British Academy (waar hij ook President was van 2013 tot 2017) en Foreign Honorary Member van de American Economic Association.
  • Volgens Ideas/Repec behoort hij ook tot de top-1000 van economen aller tijden qua wetenschappelijke output.