UGent-erfgoed: woning van Wassenhove beschermd

Woning Van Wassenhove. Architect: Juliaan Lampens (vergrote weergave)

Woning Van Wassenhove. Architect: Juliaan Lampens

(04-01-2018) Woning Van Wassenhove van architect Juliaan Lampens is door de Vlaamse overheid definitief beschermd. Academici, architectuurstudenten en liefhebbers uit binnen- en buitenland kunnen de bijzondere woning in Sint-Martens-Latem al 2 jaar bezoeken.

Architect Juliaan Lampens

Woning Van Wassenhove werd eind jaren ‘60 ontworpen door architect Juliaan Lampens. Opvallend is de ruw bekiste betonschil die het hele huis vormt en zich alleen opent aan oost- en westzijde, respectievelijk met een lage glaswand en een hoog bandraam.
Het interieur bestaat uit één, in split-level georganiseerde, aaneengesloten ruimte, met daarin enkele forse betonnen en houten elementen.

De woning is, na zijn eigen woning in Eke (2008), de Bedevaartskapel Onze-Lieve-Vrouw van Kerselare in Edelare (2009) en, zeer recent, de Bibliotheek van Eke (11/09/2017), de vierde realisatie van deze Belgische architect die als monument wordt geklasseerd.

Schenking aan de UGent

In 2012 schonk bouwheer en eigenaar Albert Van Wassenhove de woning aan de Universiteit Gent. De UGent nam de woning op in haar patrimonium en diende een aanvraag tot bescherming als monument in.
Voor het beheer en de renovatie gaf de universiteit de woning langdurig in bruikleen aan het  Museum Dhondt-Dhaenens in Deurle. De woning werd in 2015 gerestaureerd dankzij het mecenaat van Philippe en Miene Gillion.

Woning Van Wassenhove. Architect: Juliaan Lampens

Verblijfsplaats

Intussen is het een plaats voor dialoog en ontmoeting geworden. Het residentieprogramma van het museum Dhondt –Dhaenens is erop gericht om denkers en scheppers samen te brengen en te verbinden. Woning Van Wassenhove kan ook een plek zijn waar kunstenaars of kleine collectieven projecten uitwerken. In de zomermaanden kunnen architectuur- en kunstliefhebbers er kort verblijven.

Bezoekmoment

Het eerstvolgende publieke bezoekmoment is voorzien op zondag 21 januari 2018. Gegidste groepsbezoeken vinden plaats op maandag na reservatie via .

Persdienst UGent
T 09 264 82 76 - M 0472 96 82 81